Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Uvoz lijekova i medicinskih sredstava povećan za 40 odsto

Uvoz lijekova i medicinskih sredstava povećan za 40 odsto

U novonastalim okolnostima, povećan je obim uvoza osnovnih životnih namirnica u odnosu na prethodni period kao i u odnosu na isti period prošle godine, a uvoz lijekova i medicinskih sredstava povećan je za 40 odsto. Iz Uprave carina kažu da je prioritet u radu obrada dokumenata koji se odnose na osnovne životne namirnice, ljekove i sredstva za higijenu.

U najvećoj carinskoj ispostavi, Terminal Podgorica, svi carinski postupci se okončavaju po ubrzanoj proceduri uz puno poštovanje propisanih mjera od strane Vlade Crne Gore i Nacionalnog koordinacionog tijela.
U cilju sprečavanja unošenja u zemlju kao i širenja korona virusa kod nas, Uprava carina je preduzela sve neophodne mjere i radnje kako na otvorenim graničnim prelazima tako i u najvećoj robnoj ispostavi u Crnoj Gori , carinskoj ispostavi Terminal Podgorica .

U carinskoj ispostavi Terminal Podgorica uvodjenjem privremenih mjera, omogućeno je uvoznicima stavljanje ključnih roba u slobodan promet svakog dana do 22 h.

To se odnosi na pošiljke hrane, hrane za životinje, sredstva za higijenu kao i za sve druge robe za koje se procijeni da bi zadržavanje moglo da ugrozi zdravlje i živote građana, kaže se u saopštenju Uprave carina.

Prioritet u radu je obrada dokumenata koji se odnose na osnovne životne namirnice, ljekove i sredstva za higijenu.

U ovim novonastalim okolnostima, povećan je obim uvoza osnovnih životnih namirnica u odnosu na prethodni period kao i u odnosu na isti period prošle godine. Uvoz ljekova i medicinskih sredstava je uvećan za 40 odsto .

Carinski službenici u ovoj ispostavi raspolažu sa specijalnim mobilnim skenerom koji daje mogućnost bržeg i sigurnijeg carinjenja. Njegova upotreba je intenzivirana u ovim vanrednim okolnostima, što u cilju ubrzavanja carinskih procedura, tako i radi obavljanja detaljnih kontrola bez fizičkog kontakta. Skener sa velikom elektronskom rukom daje mogućnost kompletnog pregleda velikih kamiona za samo desetak minuta, i u stanju je da detektuje sve organske materije, te odmah na monitoru obilježi u kom dijelu kamiona se nalaze.

Kako bi se izbjeglo zadržavanje lica i prevoznih sredstava na graničnim prelazima, sumnjive pošiljke se upućuju na carinski terminal da bi se roba detaljno pregledala po ubrzanoj proceduri, uz pomoć skenera. U ovim okolnostima, bez zanemarivanja bezbjedonosnog aspekta, fokus je na centralnoj analizi rizika, takodje u cilju bržih carinskih formalnosti i što manjeg zadržavanja na carinskom terminalu.

Obzirom da se carinski službenci nalaze na prvoj liniji u borbi protiv pandemije, obavezna je upotreba zaštitne opreme. Redovno se vrši dezinfekcija svih radnih prostorija kao i hangara koji služi za pregled robe.

U saopštenju se zaključuje da je poštovanje propisanih mjera socijalne distance kao i svih instrukcija Nacionalnog koordinacionog tijela je imperativ. Službenici Uprave carina dosljedno i efikasno sprovode sve preporuke i pojačane kontrole u novonastalim okolnostima.

O Dragana Đurišić

Pročitajte i

Kontrolisano 106 državnih subjekata, izrečene svega dvije novčane kazne

Inspekcija za javne nabavke za prvih šest mjeseci ove godine kontrolisala je 106 državnih subjekata …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *