Naslovna / Vijesti / Društvo / Izabrani laureati za nagradu Privredne komore

Izabrani laureati za nagradu Privredne komore

Laureati Nagrade Privredne komore Crne Gore za 2019. godinu su: za uspješno poslovanje – Hotelska grupa „Budvanska rivijera” i Mesna industrija „Goranović”, za društvenu odgovornost – Crnogorski elektrodistributivni sistem, za inovativnost – MTEL, te za unapređenje menadžmenta – Dragan Bokan, predsjednik Odbora direktora kompanije „Voli Trade”.

Odluku o laureatima donio je Odbor za dodjelu nagrada Privredne komore Crne Gore, na elektronskoj sjednici, a na osnovu konkursa koji je bio otvoren do 16. marta 2020. godine.

Odborom je predsjedavao Slavoljub Popadić, a članovi su bili prof. dr Milan Lakićević, Miomir M. Mugoša, Vojin Žugić, Katarina Kažanegra, Miodrag Katnić i Danilo Gvozdenović.

„Budvanska rivijera” je najveća hotelska grupacija u Crnoj Gori, u čijem sastavu posłuju hoteli „Mogren” i „Aleksandar”, rizort „Slovenska plaža”, te „Palas” i „Castellastva” u Petrovcu, sa ukupno 1.656 smještajnih jedinica.

Brendiranjem svog turističkog proizvoda HG „Budvanska rivijera” je uspjela da se dobro pozicionira na turističkoj mapi Evrope, doprinoseći atraktivnosti naše turističke destinacije i otvaranju novih tržišta. Kontinuirano investiraju u podizanje kvaliteta usługe, što za rezultat ima rast zadovoljstva sve zahtjevnijih gostiju. Objekti „Budvanske rivijere” pružaju najrazličitije usluge odmora, rekreacije, zabave i opuštanja, a svi su prepoznatljiviji i u kongresnom turizmu. Odnos prema okolini i poslovanje u skladu sa trendovima održivog razvoja veoma su važni za Budvansku rivijeru, a velika pažnja se posvećuje očuvanju i afirmaciji kulturno istorijskih vrijednosti. Jedna su od rijetkih crnogorskih kompanija potpisnica Globalnog etičkog kodeksa za turizam, povelje koju je ustanovila Svjetska turistička organizacija. Dobitnica je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, među kojima se ističu priznanja turoperatora na osnovu ocjena gostiju. Ističe se društveno odgovornim poslovanjem i doprinosom razvoju društvene zajednice.

Mesna industrija „Goranović” d.o.o. Nikšić, u vlasništvu porodice Goranović, posluje od 1986. godine. U početku se bavila otkupom i prodajom svježeg konzumnog mesa, dok su danas u njenom vlasništvu dvije fabrike – za proizvodnju suvomesnatih proizvoda i mesnih prerađevina, te savremena klanica za proizvodnju i prodaju svježeg konzumnog mesa, koje su 2017. godine dobile odobrenje Evropske komisije za poljoprivredu i bezbjednost hrane za izvoz proizvoda u EU. Kvalitet proizvoda je imperativ, pa MI „Goranović” posluje u skladu sa najpriznatijim svjetskim sistemima i standardima HACCP, ISO 9001/2015 i ISO 22000/2005. Proizvodnju realizuje po najsavremnijim tehnološkim procesima i upošljava stručne ljudi iz različitih oblasti, što rezultira prepoznatljivošću proizvoda i naklonošću potrošača, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Kompanija je izvozno orijentisana, tako da iz godine u godinu bilježi značajan rast izvoznih aktivnosti. U 2019. godini, od ukupne proizvodnje prerađevina od mesa na izvoz se odnosilo 31,92%, a cilj je da u narednim godinama čini 50% ukupne proizvodnje. U posljednje tri godine kompanija je investirala preko šest miliona eura, prije svega u fabriku za proizvodnju trajnih proizvoda od mesa, čime je MI „Goranović” postala jedna od najvećih fabrika u ovoj djelatnosti.

Crnogorski elektrodistributivni sistem, čija je osnovna djelatnost pouzdana i kvalitetna distribucija električne energije, a misija stalno ulaganje u mrežu i objekte i kontinuiran rad na unapređenju servisa, usvojio je društveno odgovorno poslovanje kao zlatni standard. Strateški pristup ovoj oblasti, ali i činjenica da se DOP u CEDIS-u tretira kao investicija a ne kao trošak, omogućili su od osnivanja kompanije, 2016. godine, realizaciju preko 150 projekata u vijednosti od oko 550 hiljada eura, u oblasti obrazovanja, kulture, zdravstva, sporta, socijalne, dječije i zaštite životne sredine, a pružili su podršku i pojedincima, klubovima, savezima, NVO itd. Tokom 2019. godine CEDIS je realizovao 61 aktivnost iz oblasti društveno odgovornog poslovanja, u što je uloženo više od 183 hiljade eura. Posebno se izdvaja podrška takmičenju učenika srednjih stručnih škola “Energija u žici”, zatim realizaciji 14 kulturnih aktivnosti, sportskim savezima, realizaciji projekta “Moje drvo” i slične. Nastavili su sa tradicionalnim pomaganjem zdravstvenog sistema, tačnije Kliničkog centra Crne Gore koji su do sada podržali sa preko 100 hiljada eura. I u narednom periodu CEDIS će nastaviti da pruža podršku zajednici i doprinosi razvoju društva.

Kompanija MTEL, tokom 13 godina uspješnog poslovanja u Crnoj Gori, prepoznata je po kvalitetu usluga i inovativnosti na tržištu telekomunikacija. Više od 500 zaposlenih, koji su glavna vrijednost i snaga kompanije, posvećenim radom i idejama uspjeli su da početkom 2019. godine MTEL postave na lidersku poziciju operatora mobilne telefonije, kablovske televizije, te u uvođenju digitalnih servisa. Ključne vrijednosti koje baštine su posvećenost, povjerenje i inovativnost, a društveno odgovorno poslovanje je veoma važan segment MTELove korporativne strategije. Brojna priznanja za poslovanje i društvenu odgovornost potvrđuju da je 2019. do sada najuspješnija godina za ovu kompaniju. U 2019. godini realizovali su projekte: MTEL Digitalna fabrika, Startup Activator, Telemedicina, Elektronski protokol, Agro-meteo servis, SmartHome, Move, HbbTV i m:PAY, kojim su, između ostalog, ponudili inovativna rješenja za javni sektor, start-apove, poljoprivredu, digitalnu transformaciju zdravstva, te niz povoljnosti za individualne korisnike. Za ove aktivnosti, MTEL je izdvojio značajna sredstva, a projekte realizuju u saradnji sa resornim ministarstvima, crnogorskim naučno-obrazovnim institucijama i regionalnim partnerima.

Dragan Bokan, predsjednik Odbora direktora kompanije „Voli Trade”, jedan je od najuspješnijih crnogorskih privrednika. Ove godine, kompanija Voli proslavlja četvrt vijeka od osnivanja kao najveći crnogorski privredni subjekt, primjer posvećenog i predanog rada, te uspješnog poslovanja u domaćim i regionalnim okvirima, zbog čega je Dragan Bokan do sada primio brojna priznanja. Njegova vizija i pravi odgovori na sve poslovne izazove rezultirali su razvojnim putem od male prodavnice u Podgorici do nacionalnog lanca marketa, dobro razvijene distribucije i logistike, logističko-otkupnog centra i sopstvene prozvodnje, predstavlja poslovnu strategiju kompanije koja posluje u skladu sa savremenim svjetskim tokovima, razvijajući se na zdravim osnovama i poslujući na transparentan način. Dragan Bokan pokazuje visok nivo senzibiliteta i odgovornosti prema društvenoj zajednici, tako da Voli dugi niz godina učestvuje u humanitarnim aktivnostima, pomaže zdravstvene ustanove, kao i ranjive kategorije stanovništva. U vremenu pandemije, kontinuirano opredjeljuje značajna sredstva za podršku zdravstvu i stanovništvu u stanju socijalne potrebe. U izazovnim momentima, kompanija Voli, sa Draganom Bokanom na čelu, pokazala je visok nivo efikasnosti i menadžerske organizacije, osiguravajući kontinuitet snabdijevanja građana i kvalitet u pružanju usluga na svjetskom nivou.

Zbog epidemije bolesti COVID-19, svečano uručivanje nagrada, koje se tradicionalno održava 21. aprila, na Dan Privredne komore, biće održano u naknadnom terminu, o kom će javnost biti blagovremeno obaviještena.

O RTPV

Pročitajte i

Lokalne samouprave, Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove dogovorile koordinirane kontrole poštovanja epidemioloških mjera

Nadležni organi u lokalnim samoupravama će zajedno sa Upravom policije i Upravom za inspekcijske poslove …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *