Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Priliv stranih investicija 50,5 miliona eura, najviše iz SAD-a i Rusije

Priliv stranih investicija 50,5 miliona eura, najviše iz SAD-a i Rusije

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u januaru je iznosio 50,5 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 8,4 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva u januaru je iznosio 42,1 milion eura, što je 4,9 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

“Ukupan priliv stranih direktnih investicija bio je 14,5 odsto manji nego u uporednom periodu, što je rezultat smanjenja priliva po osnovu vlasničkih ulaganja”, navodi se u Biltenu Centralne banke.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 1,3 miliona eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 7,1 milion.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 23,2 miliona eura, što čini 45,9 odsto ukupnog. Od toga je u nekretnine uloženo 8,7 miliona eura, a u preduzeća i banke 14,5 miliona eura.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 25,3 miliona eura ili 50,1 odsto ukupnog.

Kako je navedeno u izvještaju Centralne banke, u našu državu u januaru su ulagale Belgija, Holandija, Kosovo, Njemačka, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Srbija, Švajcarska, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ukrajina i Velika Britanija.

Iz SAD-a, investirano je 8,5 miliona eura, ali zbog povjerljivosti podataka nije tačno navedeno u koju oblast je najviše uloženo. Objelodanjeno je samo da je u nekretnine uloženo 605.000 eura.

Slijedi Rusija sa ulaganjem u januaru od 3,7 miliona eura. Od tog iznosa 2,2 miliona eura je uloženo u oblast nekretnina.

Na trećem mjetu, sa investicijom od 3,3 miliona eura je Velika Britanija.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iz Velike Britanije iznosio je 3,1 milion eura.

Kada j e u pitanju region Srbij a je nešto više od pola miliona uložila u nekretnine, a skoro 120.000 eura kroz formu interkompanijskog duga.

Kada je u pitanju Kosovo, ulaganja su iznosila 603.000 eura, ali zbog povjerljivosti podataka više informacija nije objavljeno.

Izvor: Dnevne novine

O RTPV

Pročitajte i

Opštine naplatile 1,63 miliona eura naknada za bespravne objekte

Crnogorske opštine naplatile su ukupno 1,63 miliona eura naknada za komunalne opremanje za bespravne objekte, …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *