Naslovna / Vijesti / Društvo / Uništene četiri tone svinjskog mesa

Uništene četiri tone svinjskog mesa

Inspektori za bezbjednost hrane u februaru su naložili uništenje jedne pošiljke svježeg svinjskog mesa od 3.986 kilograma zbog neusklađenosti sa propisanim zahtjevima bezbjednosti hrane i 4.000 tovnih piladi kod kojih je laboratorijski utvrđeno prisustvo salmonele.

To se navodi u februarskom izvještaju o kontrolama hrane Uprave za bezbjednost hrane i fitosanitarne poslove.

Fitosanitarni inspektori su zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima zabranili uvoz 134.962 kg proizvoda.

Zabranjen je uvoz šest pošiljki mandarina u količini od 50.500 kg, dvije pošiljke krastavaca u količini od 5.761 kilograma, te jedna pošiljka paprike od 3,6 tona.

Nije dozvoljen uvoz pošiljke jabuke u količini od 20.767 kg, đubriva u količini od 25.000 kg, kao i pet tona brašna i 24.300 kilograma krompira.

Uništene su dvije poljiške mandarina u količini od 7.250 kilograma.

U svim pošljikama voća i povrća nađene su nedozvoljene količine pesticida, a u brašnu više kontaminenata nego što je propisano.

“Tokom februara od ukupnog broja pregledanih pošiljki iz uvoza, hrane neživotinjskog porijekla u nadležnosti inspekcije za hranu, zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima bezbjednosti, zabranjen je uvoz i stavljanje u slobodan promet tri pošiljke u ukupnoj količini 2.856 kg (ajvar, voćno vino i himalajska so) koje su po zahtjevu uvoznika uništene ili vraćene isporučiocima”, navodi se u poslednjem izvještaju Uprave za bezbjednost hrane.

U unutrašnjoj kontroli obavljeno je 120 pregleda.

“U skladu sa propisima, na 3 gazdinstva su preduzete mjere za suzbijanje Q groznice kod domaćih životinja (kod goveda i ovaca), trihineloze (jedna divlja svinja) i salmoneloze kod uvezenih piladi u karantinu. Nakon sprovedenih pregleda, inspektori su donijeli tri ukaza o otklanjanju nepravilnosti, šest rješenja sa mjerama za suzbijanje i iskorijenjivanje zaraznih bolesti životinja i tri rješenja o opservaciji pasa i mačaka radi isključivanja sumnje na bjesnilo”, navodi se u izvještaju.

Izvor: Dan

O RTPV

Pročitajte i

Mugoša: Od 1.012 uzoraka iz Njemačke 441 osoba pozitivna, najviše iz Nikšića i Berana

Od 1.012 uzoraka iz Njemačke 441 osoba pozitivna, najviše iz Nikšića i Berana, rekao je …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *