Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Prosječan martovski račun za struju 36 eura

Prosječan martovski račun za struju 36 eura

Domaćinstva su u martu potrošila 116.269.091 kWh struje, odnosno 10 odsto više u odnosu na potrošnju ostvarenu tokom marta 2019. i pet odsto više u odnosu na projektovanu potrošnju za mart 2020, saopšteno je danas iz Elektroprivrede Crne Gore.

Kako se ističe, skoro 60 odsto domaćinstava dobilo je račun u vrijednosti do 30 eura, a od 30 do 50 eura 16 odsto potrošača, od 50 do 100 eura 19 odsto kupaca, dok je potrošnja veća od 100 eura očitana kod 5,6 odsto kupaca.

“Martovske račune umanjene za iznos popusta za redovne platiše dobiće 50 odsto domaćinstava u Crnoj Gori, odnosno 179.280 kupaca”, naglašavaju u EPCG.

Prosječan martovski račun za struju za domaćinstva na nivou Crne Gore (ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni) iznosi 36,36 eura.

“Domaćinstva u Žabljaku bilježe najnižu prosječnu potrošnju od 16,43 eura, dok je najveća prosječna potrošnja prethodnog mjeseca očitana u Tivtu, gdje su domaćinstva u prosjeku potrošila električne energije u vrijednosti od 46,10 eura”, navode u Elektroprivredi.

U kategoriji “ostala potrošnja” evidentirana je pet odsto manja potrošnja u odnosu na mart 2019. godine, kao i 10,4 odsto manja potrošnja u odnosu na februar 2020, što je, kako kažu u EPCG, rezultat izmijenjenog režima rada jednog dijela privrednih djelatnosti.

“Primjetno je, takođe, da se potrošnja, od početka aktuelne krize u vezi sa pandemijom koronavirusa, u određenom procentu, “preselila” iz kategorije “ostala potrošnja” u kategoriju “domaćinstva”. Razlog za to treba tražiti u primjeni preventivnih mjera u borbi protiv koronavirusa. Tako su kupci iz kategorije “ostala potrošnja na niskom naponu” koja obuhvata male trgovinske i ugostiteljske objekte te uslužne djelatnosti, u martu potrošili 41,6 miliona kWh struje, blizu 10 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, odnosno 6,3 odsto u odnosu na plan za taj mjesec”, zaključuju u EPCG.

O RTPV

Pročitajte i

Sekulić: Radna mjesta, plate, penzije i socijalna davanja možemo sačuvati jedino poštujući mjere bez izuzetka

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić apelovala je na sve pojedince i organizacije da strikno poštuju propisane …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *