Naslovna / Vijesti / Društvo / I geronto-domaćice su naši heroji

I geronto-domaćice su naši heroji

Saradnice za uslugu pomoć u kući, gerontodomaćice, Crvenog krsta Crne Gore i tokom situacije sa koronavirusom aktivno brinu o starijim osobama, kako bi im pružile potrebnu pomoć i podršku i u ovim specifičnim okolnostima.

“Crveni krst Crne Gore od početka marta, uz finansijsku podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja, u 15 opština u Crnoj Gori (Bijelo Polje, Danilovgrad, Nikšić, Plužine, Pljevlja, Žabljak, Kolašin, Mojkovac, Berane, Andrijevica, Petnjica, Plav, Gusinje, Rožaje i Prijestonica Cetinje) realizuje program pomoć u kući za odrasla i stara lica sa invaliditetom. Uslugu pomoć u kući tokom marta pružalo je 116 saradnica za oko 1160 korisnika. Pored programa koji finansira Ministarstvo, opštinske organizacije Crvenog krsta Bar, Budva i Tivat takođe pružaju uslugu pomoć u kući u saradnji sa lokalnom samoupravom. U ove 3 opštine, 14 saradnica obilazi 140 starijih osoba”, saopštio je Crveni krst.

Ističe se da briga o starijim osobama spada u prioritetne oblasti djelovanja Crvenog krsta.

“Pa je od samog početka pojave korona virusa djelovanje naše organizacije fokusirano na najugroženije starije osobe (socijalno ugrožene, starije osobe koje žive same i lošeg su zdravstvenog stanja, kao i one koje zavise od tuđe pomoći prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti). Program pomoć u kući je nastavljen uz poštovanje svih preventivnih mjera preporučenih od strane nadležnih institucija i identifikovanje prioritetnih korisnika kojima su neophodne kontinuirane kućne posjete”, piše u saopštenju.

Foto: Crveni krst Crne Gore Foto: Crveni krst Crne Gore

Trajanje posjeta je skraćeno, a saradnice se prioritetno bave čišćenjem površina koje se najčešće koriste i pripremom obroka.

“Za sve druge korisnike svakodnevna komunikacija sa saradnicama obavlja se putem telefona, kako bi se pratilo njihovo stanje i potrebe. U ovom periodu pomoć se, prije svega, odnosi na obavljanje svih poslova van doma korisnika (nabavka hrane, higijene, ljekova, štampe, izbacivanje smeća, plaćanje računa i obavljanje drugih administrativnih poslova), kako bi se starijima omogućilo da ostanu kod kuće poštujući preporuke i izbjegavajući izlaganje riziku. Za socijalno najugroženije starije osobe Crveni krst obezbijedio je i humanitarnu pomoć u vidu hrane i higijene, a u dostavi pomoći pored volontera angažovane su i saradnice”, kazali su iz Crvenog krsta.

Kako je saopšteno, pojava virusa kod starijih je izazvala zabrinutost i zbunjenost.

“Iz tog razloga posjeta saradnica ili njihov telefonski poziv, značajan je vid podrške u danima kada su one gotovo jedine osobe sa kojima korisnici imaju kontakt. Sve saradnice dobile su instrukcije od opštinskih organizacija Crvenog krsta o tome na koji način umiriti i normalizovati pojavu određenih emocija, kao i flajere sa mjerama opreza jer su dezinformacije i nedostatak znanja o onome što se dešava najčešći uzrok pojave strahova”, navode iz Crvenog krsta.

Naglašavaju da saradnice ovih dana pokazuju solidarnost, ne samo sa korisnicima programa pomoć u kući, već sa svim ugroženim ljudima, pa svakodnevno učestvuju u brojnim aktivnostima naše organizacije i tako daju svoj doprinos u zajedničkoj borbi protiv korana virusa.

Izvor: RTCG

O RTPV

Pročitajte i

Završni radovi na adaptaciji i izgradnji sportskih igrališta u Gagovića imanju i terenu kod Gimnazije

U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, Opština Pljevlja realizuje izgradnju novog terena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *