Naslovna / Vijesti / Društvo / Mugoša: Deset odsto građana ne poštuje mjere, ostali ispaštaju

Mugoša: Deset odsto građana ne poštuje mjere, ostali ispaštaju

Prvi čovjek  Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša, danas je na konferenciji za medije upozorio da oko deset odsto građana  ne poštuje mjere za suzbijanje širenja koronavirusa, te da zbog toga ispašta 90 odsto ostalih građana.

“Vi pokazujete da ne cijenite svoje, soje kompije, prijatelje, i svih ostaloh 90 odsto koji poptuju pravila. Opet se danas vidjelo u gradu da svi našpi aepli nemaju efekta. Ovih 90 odsto trpe zbog ovih 10 odsto. Bez obzira na mjere nadležnih organa, ponovo se dešava da određeni broj ne želi da pšptuje pravila, a onda raste broj infgficiranih, što dovodi do porasta broja oboljelih koji zavrašavaju na respiratoru i umiru. Treba li još da stežemo mjere zbog 10 odsto koji ij ne poštuju. Promijeničemo odnos prema ovima koji ne poptuju mjere”, jasan je Mugoša.

On je zamolio da se poštuju pravila zaread života i zdravlja.

Dva pacijenta na respiratoru

Nemanja Radojević, pomoćnik direktora Klinikog centra, rekao je da je 34 pacijenata hospitalizovano širom crne gore, a od toga 17 u Kliničkom centru – 12 na Infektivnoj, dva na Internoj, tri na Intenzivnoj, od čega dvoje na respiratoru.

“23 zdravstvena radnika pozitivno na koronavirus”, istakao je on.

Rođak preminulog bio u samoizolaciji

Odgovarajuči na pitanje kako to rođak preminulog Plavljanina, kada je došao iz inostranstva nije stavljen u karantin, Mugoša je odgovorio da je on bio u samoizolaciji.

“Osoba je došla prije donopenja mjera, i bila je u samoizolaciji”, istakao je Mugoša.

Koliko ih zapravo umre od korone

Radojević ističe da polovinu pacijenata od broja koji se vodi kao smrt u koroni, zaista umru od komplikacija koje uzrokuje koronavirus.

“Kod druge polovije ođe do pogoršanja njihovih hroničnih oboljenja. Kod nas, jedan pacijent umro neposredno od virusne infekcije. Ostalih četvoro preminulih, oni jesu bili pozitivni na koronu, ali respiratorna funkciija nije bila do te mjere ugrožena, već se osnovno srčano oboljenje koje su imali pogoršalo. Ne direktno od virusne infekcije”, istakao je on.

Plav i Berane neće biti u karantinu.

Ne planira se poptuni karantin za Plav i Berane, istakao je Mugoša, pitan zbog situacije sa pacijentom koji je preminuo.

Situacija u Evropi može uticati i na Crnu Goru.

“Moramo imati uvid u to šta se dešava oko nas. Preduzimaćemo mjere u skladu sa epidemloškom  situacijom u Crnoj Gori, ali ćemo pratiti šta se dešava oko nas i u Evropi”, istakao je Mugoša.

Radojević istakao da su zahtijevali da ublažavanje mjera u regionu bude sinhronizovano.

Situacija u Ulcinju pod kontrolom

Mugoša je govoreći o situaciji u Ulcinju, kazao da je situacija pod konrolom i nema opasnosti od prevelikog širenja ako se mjere budu poštovale.

“To zavisi od građana Ulcinja”, istakao je Mugoša.

On je kazao da nema u Crnoj Gori nikog ko je siguran, moraju se primjenivati mjere tamo gdje ima i nema koronavirusa.

Posebne mjere u domovima za stare

Mugoša kaže da su posebne mjere prema domovima za stare su neophodne.

“To je najranjivija grupa ljudi. Svaka infekcija može da napravi problem. Preduzeto niz aktivnosti koje treba da preveniraju pojavu infekcije u domovima za stare”, istakao je prvi čovjek IJZ.

Angažovana je vojska koja čuva ove domove.

“Moramo ih čuvati. Za sada smo uspjeli da sačuvamo stare. Ponosan sam na to”, naglasio je on.

Daleko od scenarija privremenih bolnica

Radojević je istakao da je Bemax privremena bolnica spremna za prihvat pacijenata, a da su ostale privremene bolnice uređene do nivoa da se za dva dana mogu staviti u funkciju

Ipak, napomenuo je da smo daleko od tog scenarija upotrebe privremenih bolnica, ali  da zdravstveni sistem spremna i za takav scenario.

Kako je preminuli Plavljanin inficiran

Istraživanje je u toku, kazao je Mugoša.

“Kad se zavrsši epidemiološko istraživanje, daćemo informaciju”, naglasio je on.

Rano je govoriti o sportskoj sezoni

Mugoša je, odgovarajući na pitanje o nastavku sportski sezona, bio jasan –  o tome odlučiti i razgovarati kada vide kako će se kretati epidemija.

“Za sada ćemo sa time sačekati. Ako budemo poštovali mjere i zabrane i i nfekcija bude u potpunoj kontroli, možemo razgovarai o drugim uslovima. Moraćemo da naučimo da živimo sa ovom infekcijom sve do trenutka dok ne budemo imaloi   adekvatan lijek ili vakcinu”, istakao je prvi čovjek IJZ.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Na koronavirus pozitivno još 212, četiri slučaja u Pljevljima

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 857 uzorka na …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *