Naslovna / Vijesti / Društvo / Vlada SAD donirala 300.000 dolara Crnoj Gori za borbu protiv COVID-19

Vlada SAD donirala 300.000 dolara Crnoj Gori za borbu protiv COVID-19

Vlada Sjedinjenih Američkih Država izdvojila je 300.000 dolara pomoći za ublažavanje širenja epidemije COVID-19 u Crnoj Gori.

Iz američke Ambasade u Podgorici je saopšteno da Sjedinjene Države, preko Agencije za međunarodni razvoj (USAID), pružaju ovu prijeko potrebnu podršku i u koordinaciji sa Vladom Crne Gore, međunarodnim humanitarnim partnerima i ostalim akterima rade na identifikovanju prioritetnih područja za podršku.

https://twitter.com/USEmbassyMNE/status/1251060823461675008?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1251060823461675008&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cdm.me%2Fdrustvo%2Fvlada-sad-donirala-300-000-dolara-crnoj-gori-za-borbu-protiv-covid-19%2F

“Kao prijatelj, partner i saveznik, američka vlada je ponosna što nastavlja dugogodišnju podršku razvoju crnogorskog zdravstvenog sistema i ekonomije. Stojimo rame uz rame sa našim NATO saveznikom kako bismo zajedno rješavali brojne posljedice krize COVID-19”, kazala je američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Osim toga, kao dio regionalnog programa smanjenja rizika od katastrofa, USAID, posredstvom Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, podržava Crveni krst u Crnoj Gori kroz obezbjedjenje obuke i opreme za Operativni centar za reagovanje u hitnim slučajevima, koji će uskoro biti funkcionalan, u borbi sa COVID-19 i za buduće odgovore na katastrofe u Crnoj Gori.

“Od 2010. godine, kroz humanitarni program Komande američke vojske u Evropi EUCOM pomogli smo unaprjeđenje kapaciteta crnogorskog zdravstvenog sistema za pružanje kvalitetnih usluga i reagovanje na hitne slučajeve. Program je omogućio renoviranje Odjeljenja intenzivne njege u Dječjoj bolnici u Podgorici, izgradnju hitne pomoći u bolnici u Kolašinu, obnovu oftalmološkog i urološkog odjeljenja nikšićke bolnice, te nabavku hirurškog mikroskopa za Specijalizovanu bolnicu u Risanu. Program humanitarne pomoći omogućio je i donaciju medicinske opreme Kliničkom centru Crne Gore tokom aktuelne krize, a planiramo i dalja ulaganja u zdravstveni sistem Crne Gore”, saopšteno je iz Ambasade SAD-a u Podgorici.

Novih 300.000 dolara pomoći USAID-a nastavak su dugoročnih američkih ulaganja u Crnu Goru u ukupnom iznosu više od 332 miliona dolara koja uključuju i više od milion dolara podrške zdravstvu.

Podsjećaju da su Sjedinjene Države decenijama najveći svjetski kontributor bilateralne pomoći javnom zdravstvu.

“Od 2009. američki poreski obveznici su velikodušno izdvojili više od 100 milijardi dolara zdravstvene pomoći i gotovo 70 milijardi dolara humanitarne pomoći na globalnom nivou. Ta podrška naglašava naš doprinos djelovanju nekoliko krucijalnih multilateralnih partnera, uključujući američku podršku UN-ovoj agenciji za izbjeglice (UNHCR) u 2019. u ukupnom iznosu gotovo 1,7 milijardi dolara. Ova podrška biće presudna u budućnosti jer je izbjeglička populacija posebno ranjiva na pandemiju COVID-19”, navode u Ambasadi.

Ukazali su i na američki doprinos Dječjem fondu UN-a u 2019. u iznosu više od 700 miliona dolara.

“Aktivnosti spašavanja života koje UNICEF godinama sprovodi – poput kampanja imunizacije, zdravstvenog i sanitarnog treninga i pomoći – spasiće živote dok se borimo protiv ovog opasnog patogena”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Završni radovi na adaptaciji i izgradnji sportskih igrališta u Gagovića imanju i terenu kod Gimnazije

U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, Opština Pljevlja realizuje izgradnju novog terena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *