Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Uvoz jestivog ulja veći 50 odsto, a odjeće manji 95 odsto

Uvoz jestivog ulja veći 50 odsto, a odjeće manji 95 odsto

Dok je uvoz jestivog ulja povećan 50 odsto, respiratora, zaštitnih maski i rukavica 60 odsto, drastičan pad od 95 odsto bilježe odjeća i obuća, saopšteno je Pobjedi iz Uprave carina uz pojašnjenje da je povećan uvoz hrane i medicinskih sredstava.

“Uvoz sredstava za higijenu i toaletne konfekcije uvećan je za 30 odsto, a znatno je veći uvoz brašna i šećera”, kažu iz Uprave carina.

Za 40 odstoje uvećan uvoz medicinskih sredstava i ljekova.

“Pored respiratora, zaštitnih maski i rukavica koji bilježe skok od 60 odsto, uvoz analgetika i antibiotika veći je za petinu”, pojašnjavaju iz ove institucije i dodaju da se ta roba uvozi iz raznih zemalja.

“Zemlja porijekla zaštitnih maski i rukavica je Kina, respiratora Švedska, a najviše ljekova se uvozi iz Slovenije”, ističu u Upravi carina.

Srbija, dosadašnji najveći uvozno-izvozni partner, nakon odluke te zemlje da zaustavi promet, sada je iza Grčke, Albanije, BiH, Bugarske i Hrvatske. Podaci Carina pokazuju da je, u odnosu na april prošle godine, smanjen uvoz svih vrsta robe koja služi djelatnostima čiji je rad zabranjen, tako da je osim odjeće i obuće, značajan pad uvoza vozila (80 odsto), alkohola ( 55) i namještaja (73 odsto).

U ovim vanrednim okolnostima Uprava carina je reagovala promptno.

“S obzirom na to da je određeni broj graničnih prelaza zatvoren, na povećani obim posla na otvorenim graničnim prelazima se odgovorilo unutrašnjom reorganizacijom rada i prerasporedom službenika sa zatvorenih graničnih prelaza. Ni u jednom momentu promet robe nije stao, te nije došlo do prekida lanca snabdijevanja”, objašnjavaju iz Uprave carina.

Promijenjen je, kako ističu, i režim rada na graničnim prelazima i u unutrašnjim robnim ispostavama. Omogućeno je da se na graničnim prelazima mogu osnovne životne namirnice i sredstva za higijenu staviti u slobodan promet. To je omogućilo da roba na najbrži mogući način stigne do krajnjeg korisnika.

U carinskoj ispostavi Terminal Podgorica, stavljanje ključne robe u slobodan promet je dozvoljen do 22 časa objasnili su iz ove institucije i to se odnosi na pošiljke hrane za ljude i životinje, ljekove, sredstva za higijenu i za svu drugu robu za koju se procijeni dabi zadržavanje moglo da ugrozi zdravlje i živote građana.

Izvor: Pobjeda

O RTPV

Pročitajte i

Kontrolisano 106 državnih subjekata, izrečene svega dvije novčane kazne

Inspekcija za javne nabavke za prvih šest mjeseci ove godine kontrolisala je 106 državnih subjekata …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *