Naslovna / Vijesti / Društvo / Vrijeme za međunarodnu solidarnost, a ne izolaciju

Vrijeme za međunarodnu solidarnost, a ne izolaciju

Pomoć Evropske unije (EU) Crnoj Gori na saniranju posledica epidemije virusa korona biće posebno fokusirana na najugroženija preduzeća, uključujući kompanije koje rade u sektorima turizma i saobraćaja, pokazao je dokument Komisije Evropske unije “Komunikacija o globalnom EU odgovoru na Kovid-19”.

Evropska komisija (EK), na čijem je čelu Ursula fon der Lajen, dostavila je taj dokument 8. aprila Savjetu EU, Evropskom parlamentu, Evropskom ekonomskom i socijalnom komitetu i Komitetu regiona.

Kako se naglašava, EU je prikupila značajnu podršku za socijalnu i ekonomsku pomoć na zapadnom Balkanu, posebno za ekonomski oporavak od početka krize.

Pojašnjava se da ukupan paket pomoći iznosi 374,5 miliona eura, od čega 50 miliona za Crnu Goru.

Navodi se i da je EU za zapadni Balkan već sakupila znatna sredstva za neposrednu pomoć i podršku zdravstvenom sektoru u iznosu od 38 miliona eura.

“Podrška EU uključuje spasilačku medicinsku opremu, takođe za intenzivnu njegu, zatim bolničke krevete, potpuno opremljena kola hitne pomoći, stotine respiratora, digitalni mobilni rendgen, desetine hiljade kompleta za testiranje i ogromnu količinu lične zaštitne opreme”, istaknuto je u evropskom dokumentu.

Ističe je da je sada vrijeme za međunarodnu solidarnost i liderstvo, ne izolaciju, te da treba posegnuti više na međunarodnom nivou, obezbijediti transparentnost i činjenice i suprotstaviti se dezinformacijama.

“EU čini sve što je potrebno u borbi protiv krize virusa korona u Evropi. Takođe je u interesu EU da pokaže solidarnost sa ostatkom svijeta. Dobrobit naših partnera širom svijeta bitna je za svakog Evropljanina”, ocjenjuje se u dokumentu Evropske komisije.

Zaključeno je da evropska borba za poraz virusa na unutrašnjem planu može biti uspješna samo ako se globalno ostvari pobjeda nad virusom korona.

Izvor: Dan

O RTPV

Pročitajte i

Na koronavirus pozitivno još 212, četiri slučaja u Pljevljima

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 857 uzorka na …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *