Naslovna / Vijesti / Društvo / Vrtiće i škole za sada neće otvarati

Vrtiće i škole za sada neće otvarati

Direktor Kliničkog centra Jevto Eraković, danas je na konferenciji za medije kazao da škole i vrtiće još neće otvarati.

Premijer Duško Marković danas je najavio postepeno ublažavanje mjera koje su donijete zbog sprječavanja širenja zaraze koronavirusom.

“Posmatrajući trenutnu situaciju, nećemo ići sa mjerama koje mogu predstavljati veliki rizik, pa škole i vrtići u prvim odlukama neće bii predmet našeg razmišljanja “, rekao je Eraković.

On je kazao da je 17 pacijenata hospitalizovano u KC-u, na Infektivnoj klinici 12, Internoj pet. Svih 12 na Infektivnoj klinici su dobro, stabilni, mnogi od njih imaju već jedan negativan nalaz. Otptustili dva pacijenta sa Infektivne klinike.

Tri pacijenta na Internoj klinici zahtijevaju intenzivnu njegu . Dva su na respiratoru, a jedan od njih je u teškom stanju.

Trenutno u Opštoj bolnici Bar ima devet pacijenata, u bolnici Berane jedan i u bolnici Nikšić osam pacijenata.

Ponosni na dobre rezultate, građani odgovorni

Danas 34. dana od registroivanja prvog slučaja COVID 19.

“Imali smo velika iskušenja, izazove. Ponosni smo na dobre rezultate. Pokazalo se da imamo dobar i izgrađen zdravstveni sistem. Najvažnije je da Crna Gora ima odgovorne grašđane. Crna Gora je pokazala uspješnost u borbi protiv ove epidemije. Ne smijemo da pokleklenemo pred ciljem. Pozivam sve građane da budu i dalje odgovorni”, istakao je Eraković.

Ponosan je što je dio kolektiva KC-a.

Istakao ulogu policije Crne Gore koja je pokazala kako se poštuju principi i prave vroijednosti. Tu su i pripadnici Vosjke, Crvenog krsta, gradske službe i svi drugi heroji u ovoj borbi.

“Nastavljamo ovu upsješnu borbu”, kazao je Eraković.

Ublažavanje će ići postepeno

Eeraković poručio da kao da se raditi će postepeno ublažavanje mjera.

“Građani moraju da znaju da se mjere moraju poštovati mjere koje su donijete. Jer ako ih ne budu poštovali, moraćemo da se vratimo na pooštravanje mjera”, jasan je direktor KC-a.

Kontrolišu situaciju

Pomoćnik direktotra IJZ Senad Begić, kaže da je epidemiolopka situacija za sada pod kontrolom na terenu.

“Uvijek smo se trduili da idemo korak ispred i koristimo sva znanja i iskustva. Ali, moramo biti obazrivi”, jasan je Begić

Begić tvrdi da nijedan element struke nije zanemaren

Doktor Begić je danas poručio da prilikom planiranja i donošenja mjera, nijedan element struke nije isključen, već je, kako kaže,  zdravlje primarno.

“Fokus je stavljen na zdravstvenu struku, ali i ekonomski stručnjaci i svi drugi odrađuju svoj dio posla. To govori i sastav NKT-a. I glas drugih struka će izaći na vidjelo i  imaće velikog značaja”, istakao je Begić, odgovarajući na pitanje CdM-a da li su ekonomska i možda čak psihološka struka isključene kada govorimo o mjerama koje su donijete za subijanje širenja koronavirusa.

Po testiranju vodeći na Zapadnom Balkanu

U Crnoj Gori  se obavlja nasumično testiranje već nekoliko sedmica.

“Unaprijedili smo tehniku uzimanja uzoraka. Stopa urađenih testova je 8000 na milion, što je vodeća stopa u regionu Zapadnog Balkana. Imamo dovoljno testova za ovu strategiju i u narednim nedjeljama”, kazao je Begić.

Eraković kaže da u prvoj fazi neće ublažavati mjere koje se odnose na škole i vrtiće.

Zadovoljavajuća situacija na Vrelima

Begić je danas kazao da je situacija u Vrelima Ribničkim je zadovoljavajuća.

“Ovo zarište je pod apsolutnom kontrolom i kandidovano je za razmatranje o popuštanju mjera”, kazao je Begić.

Testirani zapsoleni na Infektivnoj klinici

Eraković je danas kazao da su testirali sve zaspolene na Infektivnoj klinici.

“Testovi su pokazali da su dvije medicinske sestre i jedan tehničar pozitivni. Oni se trenutno nalaze u izolaciji i pod posebnim mjerama. Niko od njih nema komplikovanu kliničku sliku i osjećaju se dobro”, istakao je direktor KC-a.

O RTPV

Pročitajte i

Programska šema za srijedu, 23. 9. 2020.

  SRIJEDA 23.9.2020.     7,00-7,40 AUTO SHOP“- repriza   Strana produkcija 7,40-7,50 Pljevlja u …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *