Naslovna / Vijesti / Društvo / Kako je Vlada odgovorila na pandemiju koronavirusa

Kako je Vlada odgovorila na pandemiju koronavirusa

Odgovor na pandemiju – Covid19, naziv je dokumenta koji je Vlada uputila Skupštini, gdje navedeno sve što je Crna Gora učinila kako bi se uhvatila u koštac sa koronavirusom.

Pročitajte šta između ostalog piše u Vladinom dokumentu.

Snabdjevenost crnogorskog zdravstvenog sistema aparatima za mehaničku ventilaciju

U startu aktivnosti Kriznog medivinskog štaba, crnogorski zdravstveni sistem je raspolagao sa ukupno 106 aparata za mehaničku ventilaciju, sa 33 respiratora koji su 22. marta nabavljeni za potrebe crnogorskog zdravstva i distribuirani bolnicama u Crnoj Gori.

U međuvremenu, zaključno sa 18. aprilom crnogorski zdravstveni sistem je dodatno opremljen sa još 45 aparata za mehaničku ventilaciju, što čini trenutno (ukupno) stanje od 151 aparat,  koji se nalaze u  bolnicama:

1. Klinički centar Crne Gore 82 aparata za meh. vent.
2. Respiratorni centri: JZU OB Nikšić 14; JZU OB Bar 15; JZU OB Berane 12
3. Ostale bolnice: JZU SB Brezovik 3; JZU OB Bijelo Polje 7; JZU OB Pljevlja 3; JZU OB Cetinje 4;
JZU OB Kotor 4; JZU SB Risan 5; PZU OB Meljine 2

12 karantina

Na osnovu dokumentacije koju je pripremilo Ministarstvo zdravlja, Vlada je proglasila 12 objekata za karantine, od čega je šest u privatnom vlasništvu ustupljenih na korištenje bez nadoknade. Karantinima su proglašeni: Studentski dom Krost, Institut Dr Simo Miloševic, Policijska akademija, Zoganje, ReSpa, Trening centar Crvenog krsta i hoteli: Castellastva, Lighthouse, Vučje, Vocco, Holiday Village i Wahels.

Ukupni smještajni kapacitet u karantinima je 1.249 soba sa toaletom, odnosno 2.573 kreveta. Iz sredstava donacije UNDP-a opremljeni su mobilijarom i tehničkim uređajima karantini Zoganje i Policijska akademija.

U svrhu preventivne zaštite zdravstvenih radnika od kontakata sa ostalim slojevima stanovništva, na uslugu su zdravstvenom sistemu stavljeni hoteli: Premijer i Podgorica u Podgorici, Onogošt u Nikšiću, Sidro u Baru i Berane u Beranama.

Razvoj epidemiološke situacije je uslovio da pojedini karantini dožive transformaciju, te je Studentski dom Krost promijenio namjenu od karantina u ustanovu institucionalne izolacije za smještaj osoba testiranih i pozitivnih na SARS-Cov2, a bez kliničkih znakova i simptoma bolesti, kao i osobe iz direktnog kontakta sa Covid pozitivnim licima.

Internat Policijske akademije je pretvoren u objekat za pritvor lica koja su kršila rješenja o samoizolaciji i naredbe za sprečavanje širenja koronavirusa.

Realizovane aktivnosti, koliko se crnogorskih državljana vratilo u domovinu

U izvještajnom periodu, u Crnu Goru su doputovala 9.562 crnogorska državljana (od toga 5.957 putnika – vozača teretnih motornih vozila, 1.630 preko Aerodroma Podgorica.

Iz Crne Gore je otputovalo 16.036 stranih državljana, od toga 2.865 preko Aerodroma Podgorica.
Odobreni su prelasci državne granice i tranzit kroz teritoriju Crne Gore:
– za 475 lica – stranih državljana, od toga pod policijskom pratnjom za 412 lica, u 24 slučaja, – bez policijske pratnje 63 lica, u tranzitu, u 12 slučajeva.

Preko Aerodroma Crne Gore je, u izvještajnom periodu, realizovano ukupno: – u dolasku 65 aviona sa 1.780 putnika
– u odlasku 66 aviona sa 2.865 putnika.

Montenegro Airlines organizovao 21 let

Montenegro Airlines je organizovao 21 let: Budimpešta, Rim, Madrid, Cirih, Berlin, Brisel, Ljubljana, Pariz, Stokholm i Luksemburg, dva puta za London i po tri puta za Beograd, Frankfurt i Beč.

Prioritet prilikom povratka naših državljana iz inostranstva bila su lica iz socijalno ranjivih kategorija društva (pacijenti koji su bili na liječenju, stariji, lica koja su ostala bez posla i dozvole boravka u inostranstvu), studenti, lica u tranzitu, turisti.

Gotovo na svakom letu je bilo stranih državljana koji su iskoristili besplatan let Montenegro airlinesa da se vrate u svoje zemlje. Tu mogućnost su iskoristili državljani: Italije, Njemačke, Rusije, Švajcarske, Austrije, Srbije, Belgije, Slovenije, SAD, UK, Francuske, Švedske, Luksemburga i drugih zemalja.

Crnogorski prevoznici su stavili Operativnom štabu na raspolaganje 75 vozila i vozača za transport putnika do karantina.

Za potrebe prevoza putnika drumskim putem korišćeno je ukupno 216 vozila za međugradske i međunarodne relacije.
Biološku dezinfekciju i dekontaminaciju sredstava sprovodila je Vojska Crne Gore.

Osnivanje i formiranje privremenih bolnica

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, Institut za javno zdravlje Crne Gore je predložio Ministarstvu zdravlja da pokrene postupak za otvaranje privremenih bolnica za liječenje, odnosno izolaciju i liječenje lica oboljelih od zarazne bolesti COVID 19, što je razmotreno i na elektronskoj sjednici Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti od 11.04.2020. godine i odlučeno da se, nakon utvrđivanja ispunjenosti uslova za ove namjene predloži Vladi Crne Gore da donese odluku o određivanju objekata za privremene bolnice, i to: u Podgorici: Bemax arenu, Veliku dvoranu SC Morača i Sportsku salu – Srednje mješovite škole u Golubovcima, u kojima će Klinički centar Crne Gore da sprovodi liječenje, odnosno izolaciju i liječenje lica oboljelih od zarazne bolesti COVID 19, po svim medicinskim standardima, a u privremenoj bolnici u Sportskoj dvorani Topolica Zdravstvena ustanova Opšta bolnica Bar i u Hali sportova Berane Zdravstvena ustanova Opšta bolnica Berane, najkasnije do proglašavanja prestanka epidemije ove zarazne bolesti.

Pravna lica: ARENA B, doo iz Podgorice – objekat Bemax arenu u Podgorici, Sportski objekti, doo iz Podgorice – objekat Velika dvorana SC Morača u Podgorici, JU Srednja mješovita škola Golubovci, Podgorica – Sportsku salu – Srednje mješovite škole u Golubovcima, Sportsko rekreativni centar Bar doo – sportsku dvoranu Topolica u Baru i Sportski centar doo Berane – Halu sportova Berane ustupili su na korišćenje za privremene bolnice bez naknade.

Šta sve piše u Vladinom dokumentu piše OVDJE.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Lokalne samouprave, Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove dogovorile koordinirane kontrole poštovanja epidemioloških mjera

Nadležni organi u lokalnim samoupravama će zajedno sa Upravom policije i Upravom za inspekcijske poslove …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *