Naslovna / Vijesti / Kultura / 23. april Međunarodni dan knjige

23. april Međunarodni dan knjige

U svijetu se od 1995. godine kad je zvanično usvojena odluka na sjednici UNESCA 23. april proslavlja kao Međunarodni dan knjige. Ideja ovog dan zasniva se i na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža. Nagrade po osnovu konkursa “Dušan Grbović” trebale su tradicionalno da se dodjele na današnji dan, ali usled novonastale situacije konkurs je produžen do kraja maja. O ovom posebnom danu razgovarali smo sa direktoricom biblioteke “Stevan Samardžić” Đinom Bajčetom.

Knjiga i u ovim okolnostima pronalazi put do čitaoca. Međunarodni dan knjige slavi se kao  izraz poštovanja prema piscima koji su doprinjeli kulturnom razvoju čovječanstva, promovisanju izdavaštva i zaštiti intelektualnog vlasništva.

“Ovaj datum je odabran još 1916. godine kada su umrli veliki pisci Servantes u svijetu poznat kao autor prvog modernog romana i Šekspir engleski književnik.”, kaže direktorica biblioteke “Stevan Samardžić”, Đina Bajčeta.

U biblioteci su posebno ponosni kako Bajčeta kaže na knjigoljubce.

“To su osnovci i srednjoškolci naši najvjerniji čitaoci. Njima miris knjige i potrebu za čitanjem ne može zamjeniti ništa drugo. Oni su u razdoblju života kada se knjiga zavoli i ostaje ta ljubav do kraja života.”, objašnjava Bajčeta.

Usled novonastale situacije konkurs za nagradu Dušan Grbović produžen je do kraja maja. Nagrade po osnovu ovog konkursa trebale su tradicionalno da se dodjele na današnji dan.

Poruka ovog dana je sledeća.

“Uživajte u trenucima sa knjigom, razmjenjujte knjige sa prijateljima, razmjenjujte mišljenje o knjigama i preporučujte  ih jedni drugima. Cijenite književnost i shvatite da je knjiga najbolji poklon.”, precizira Bajčeta.

I preporučuje svima da na stranicama društvenih mreža i profilima objavite omiljene citate ili stiihove, kao i autore djela koji su na vas ostavili poseban utisak.

Uvijek treba imati vremena za dobru knjigu, a posebno sada u ovim okolnostima kad većinu vremena provodite kod kuće. U razgovoru sa direktoricom biblioteke “Stevan Samardžić” Đinom Bajčetom poslušajte neke od prijedloga knjiga koje možete pročitati.

Direktorica biblioteke preporučuje svima da objave na stranicama društvenih mreža ili profilima omiljene citate ili stiihove, zatim autore djela koji su na vas ostavili poseban utisak.

O Dragana Đurišić

Pročitajte i

Otvorena izložba „Memorijal NOB-a kroz spomen obilježja i militarije“

Izložbu „Memorijal NOB-a kroz spomen obilježja i militarije“ organizovao je Zavičajni muzej Pljevlja u sklopu …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *