Naslovna / Vijesti / Društvo / Begić: Jako me brine povećani broj građana na ulicama; Većina nisu uvezeni slučajevi

Begić: Jako me brine povećani broj građana na ulicama; Većina nisu uvezeni slučajevi

Održana je redovna pres konferencija Nacionalnog koordinacionog tijela o novostima u vezi sa koronavirusom u Crnoj Gori. Na presu su govorili pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlja dr Senad Begić i direktor Instituta za bolesti djece i član kriznog štaba NKT dr Saša Radović.

aa

Situacija u KCCG: Tri pacijenta na respiratoru

”U KCCG na liječenju 17 pacijenata, 10 na infektivnoj klinici koji su dobrog stanja, na internoj sedam, na intenzivnoj – tri i svi su na respiratoru i vitalna ugroženost je nešto što se mora kod njih rezimirati. Prate se na satnom nivou. U Baru su na liječenju tri (otpušteno četvoro djece), u Nikšiću tri i u Beranama jedan. Od početka pandemije imamo 51 dijete pozitivno na koronu”, kazao je Radović.

Nema novozaraženih, oporavljene 123 osobe

”Od jutros smo analizirali 295 uzoraka. Nije bilo novopozitivnih slučajeva. Broj inficiranih je ukupno 316”, kazao je Begić. ”Broj oporavljenih je 123”, dodao je on.

Rezultati krhki, na staklenim nogama…

”Mislim da je u ovom trenutku svima jasno da smo u zadnjih mjesec dana napravili jedan nestvaran rezultat koji ima nisku stopu obolijevanja. Ovo nije rezultat ni IJZCG ni KCCG samostalno, već svih nas koji su se pridržavali dosljedno mjera i koji su nam pomogli da razvučemo krivu obolijevanja. Moram da naglasim – ovi rezultati su krhki. Na staklenim su nogama jer ova situacija zahtijeva oprez i moramo se u skladu sa njom ponašati. Jasno mi je dasmo željni druženja, izlazaka i priče ali još uvijek nije pravo vrijeme za te vrste interakcija. Zato vas molim za oddržavanje fizičke distance jer uloga asimtomatskih vironoša je i te kako značajna.

Građani na ulicama, pooštravanje mjera…?

”Jako me brine povećani broj građana na ulicama ali mnogo više brine njihovo ne pridržavanje distance tokom obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Ljudi treniraju, grle se, ljube… Što se tiče pooštravanja mjera, one u ovom trenu nisu previše ni olabavljene. Jedino pravo popuštanje se odnosi na dozvolu kretanja, sve ostale mjere i preporuke su na snazi i moramo ih se pridržavati kao i do sada”, kazao je Begić.

Situacija u Biokovcu i Vrelima Ribničkima

”Što se tiče naselja na teritoriji opštine BP ono je u nadležnosti DZ “Bijelo Polje”. Prvo skidamo kapu mještanima Biokovca a potom i bjelopoljskim zdravstvenim radnicima. U posljednje tri sedmice nismo imali slučajeve sekundarnog obolijevanja. Ekipe su na teerenu i onda kada lokalni epidemiolozi procijene i kada se ispune druge zakonom predvđene okolnosti, doći će baš kao u Tuzima do popuštanja mjera. Testirali smo i više od oko 400 slučajeva i na Vrelima Ribničkim i takođe, nismo otkrili ni jedan sekundarni slučaj”, kazao je Begić.

Proveli Vaskrs u kući, može i Prvi maj bez roštilja

”Sada sve zavisi od građana ali ako su uspjeli dva Vaskrsa da provedu u kućama i zadovolje svoje duhovne potrebe, siguran sam da će naći potrebu da je zadovolje i za jednim roštiljem 1. maja”, poručio je Begić.

Situacija na Poliklinici za bolesti djece 

”Uključene su telefonske konsultacije. Sve hronične i biološke treapije su funkcionisale nesmetano. Možda je bilo malo tehnički lakše organizovati jer roditelji naše djece koriste telefone pa smo sa jednom linijom mogli da pružimo adekvatnu njegu”, kazao je Radović.

Ser testovi

”Glavni problem sprovođenja ser epidemiološke studije je alat – ser testovi. Mnogo je proizvoda na tržištu. Ova studija ima za cilj traganje za antitijelima na određeni patogen. Radi se analiza iz krvi. Osim problema sa testovima koji nisu dovoljno senzibilni, tu je i činjenica da niko sa sigurnošću ne može da govori o tome kakve posljedice ostavlja virus i da li će imunitet biti dugotrajan da bi ser analiza bila djelotvorna”, pojasnio je Begić.

Razmatraju nošenje maski i prekrivača preko usta

”Nošenje ne samo maski već i prekrivača preko usta u bilo kojoj formi se razmatra. Kvantum dokaza koji smo prikupili jasno dokazuje da osoba koja nosi masku sa bilo kojom vrstom prekrivača ima manju mogućnost da kontaminira površine i zarazi nekoga oko sebe. To će biti preporuka IJZ – dakle prekrivanje usta i nosa bilo kojom vrstom maske i marame. Tu je i korak Vlade koja će učiniti sve da omogući dostupnost maske građanstvu”, kazao je Begić.

Uzdržanost poslanika za diskusiju o povećanju plata zdravstvenim radnicima

”Ta diskusija mi je promakla ali pretpostavljam da će se ponovo pokrenuti priča. To što sada nije nešto u Skupštini prošlo, ne znači da neće ubuduće i obrnuto”, kazao je Begić.

Ne prekidati vakcinaciju

”Preporuka je da vakcinacije ne smijemo prekidati. Proces rada je tekao sve vrijeme. Bitno je poslati poruku da postoje i drugi virusi i zato apelujemo da moramo ići i vratiti se normalnom procesu. Treba nam normalni tok vakcinacija i to moramo podvući”, kazao je Radović.

”Imali smo 2018. epidemiju malih boginja i atmosfera je bila ista. Epidemija jedne takve zarazne bolesti kao što su male boginje u ovom trenutku bi bila podjednako opasna ako ne i opasnija od korone. Mi protiv morbila imamo adekvatno oružje i nema ni jednog jedinog medicinskog i drugog razloga da ne nastavimo sa zaštitom djece i odraslih od drugih zaraznih bolesti”, kazao je Begić.

Dojenje u vrijeme virusa korona

”Dojenje se preporučuje. Treba jasno objasniti sve prednosti ovog načina ishrane. Rizik da majka prenese koronu na dijete postoji, ali ako poštujete sve mjere higijene i adekvatan kontakt sa djetetom treba dojiti. I odluka da se dojenje na određeni period prekine je na roditeljima. Ukoliko se donese i to podržavamo naravno”, kazao je Radović.

Institucionalni karantini urodili plodom

”Institucionalni karantini urodili plodom. Gospodin koji se nalazio u karantinu u Ulcinju se nalazio u 13. danu i bio spreman za samoizolaciju što samo dokazuje da je virus jako nezgodan protivnik. Mi smo oboljelog ”uhvatili” u zadnjem danu inkubacije. Ne bih da razmišljam šta bi bilo da nije bilo u karantinu”, kazao je Begić.

Koje mjere će poštovati zanatlije

”Nošenje maski osnovna mjera. Nemoguće i nerealno je očekivati da se mjerama i preporukama pokriju svi oblici privređivanja. Mjere su opšte a zanatlije će ih prilagođavati shodno svojoj grani kojom se bave”, kazao je Begić.

Cirkulisanje među gradovima u Boki

”Opštine Tuzi i Podgorica su geografska cjelina koja je saobraćajno, ekonomski i poslovno povezana. Češća je frekventnost stanovnika između PG i Tuzi nego recimo na primjer Tivta i HN, ili nekog drugog mjesta u Boki”, kazao je Begić.

Zaraze uvezene ili ne…

”Većina inficiranih nije uvezena. Broj osoba koje dolaze iz inostranstva je relativno mali i oni se smještaju u karantine. Imaju veću stopu testiranja nego opšta populacija i sa time će se nastaviti”, pojasnio je Begić.

O RTPV

Pročitajte i

DPS Pljevlja: Milinković podnio ostavku, Živković na čelu Radne grupe

Predsjednik Opštinskog odbora DPS Pljevlja Vlade Milinković podnio je ostavku na tu funkciju iz moralnih …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *