Naslovna / Vijesti / Društvo / Do sada u Crnoj Gori nije bilo slučajeva da se korona vrati kod izliječenih pacijenata

Do sada u Crnoj Gori nije bilo slučajeva da se korona vrati kod izliječenih pacijenata

Do sada nije bilo slučajeva prethodno izliječenih pacijenata koji su pozitivni na koronavirus, saopštio je internista endokrinolog Sreten Kavarić.

Mladi reporter UNICEF-a Agron Gojčaj iz Tuzi postavio je ljekarima Kliničkog centra Crne Gore pitanje o tome da li korona virus može da se vrati kod onih koji su ga prebolovali, a Kavarić je pojasnio da je u Kini, Japanu i Južnoj Koreji zabilježen mali broj izliječenih pacijenata koji su bili pozitivni na ponovnom testiranju na koronavirus.

Međutim, kako je naveo, potrebna su dalja istraživanja kako bi se utvrdio uzrok – da li se stvarno radi o reinfekciji, što doktori smatraju da je malo vjerovatno, ili se radi o nečemu drugom.

„Nakon objave prvih rezultata iz Kine, Japana i Južne Koreje da kod prethodno izliječenih pacijenata s COVID-19 infekcijom postoji mali broj pacijenata koji su pozitivni na retestiranju, Svjetska zdravstvena organizacija i naš Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti nemaju odgovor da li se radi o reinfekciji ili se radi samo o pozitivnom testu“, objašnava Kavarić.

Na pitanje šta onda raditi imajući u vidu mogućnost da možda i izliječeni pacijenti mogu da prenose dalje koronavirus, Kavarić je objasnio proceduru koja čeka svakog izliječenog, koja uključuje 14 dana kućne izolacije i ponovno testiranje na koronavirus.

„Nakon procjene da se radi o pacijentu koji bi mogao biti otpušten, radimo dva puta testiranje. Ukoliko su dva testa negativna u roku od 48 sati pacijent se pušta u kućnu samoizolaciju narednih 14 dana. Nakon tog perioda, ponovo se radi testiranje i mi do sada nismo imali prethodno izliječenih pacijenata koji su pozitivni“, poručuje Kavarić.

O RTPV

Pročitajte i

Novih 520 slučajeva korone, 25 u Pljevljima

Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *