Naslovna / Vijesti / Društvo / Marković: Nije bilo povlačenja, sve institucije na prvoj liniji fronta

Marković: Nije bilo povlačenja, sve institucije na prvoj liniji fronta

Crnogorski građani pokazali su razumijevanje, strpljenje, patriotizam i solidarnost na koje smo ponosni – poručio je u izjavi za Pobjedu premijer Duško Marković, komentarišući ublažavanje mjera donijetih zbog pandemije koronavirusa.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti donijelo je u utorak odluku da zabrana kretanja više ne bude ograničena do 19, već do 23 sata, da marketi mogu da rade do 22 sata, da dozvole džoging i ostale rekreativne aktivnosti…

Ublažvanje mjera jasan je pokazatelj da je Crna Gora epidemuju stavila pod kontrolu, a Marković naglašava da su u ovom vremenu “potencijal, zrelost, stručnost i odlučnost pokazali zdravstvo, policija, vojska, sva ministarstva, tužilastvo, sve uprave, lokalne zajednice i njihove službe”.

“Crna Gora je u suprotstavljanju pandemiji koronavirusa uradila sve što je bilo neophodno kako na pripremi, tako i na planu konkretnih aktivnosti da bi zaštitila zdravlje stanovništva i nekontrolisano širenje epidemije”, istakao je on.

Vlada je, dodao je premijer, blagovremeno i odlučno, na nivou svih institucija preduzela sve što je bilo potrebno da danas imamo ovakav rezultat.

“Vidim da se često koristi floskula “politika se povukla pred strukom”. Što to znači? Ne! Ovdje nije bilo mjesta politici već institucijama. Onim institucijama koje je godinama jedan dio političke scene pokušavao kompromitovati i obesmisliti. Ovo je vrijeme u kojem su potencijal, zrelost, stručnost i odlučnost pokazali zdravstvo, policija, vojska, sva ministarstva, tužilastvo, sve uprave, lokalne zajednice i njihove službe. Dakle: svi u zavisnosti od svojih nadležnosti”, kategoričan je Marković.

Kada je ugroženo zdravlje stanovništva, kaže on, prirodno je da ključnu ulogu ima zdravstveni sistem u cjelini, a kada se radilo o epidemiji – Institut za javno zdravlje.

“Znači ovdje nije bilo povlačenja, nego su sve institucije bile na prvoj liniji fronta u skladu sa svojim nadležnostima. Vlada je potpunu koordinaciju obezbijedila preko NKT kojim rukovodi potpredsjednik Milutin Simović. Ponosan sam na spobnosti institucija, na znanje i stručnost pojedinaca u njima”, naglasio je predsjednik Vlade.

I građani su, prema njegovim riječima, dali značajan doprinos i podršku institucijama da se epidemija u našoj zemlji stavi pod kontrolu.

“Građani su u centru svih naših napora. Prvo, da očuvamo njihovo zdravlje što je obaveza zdrastvenog sistema. Drugo, da prihvatajući i poštujući naredbe i preporuke nadležnih tijela daju doprinos sprečavanju teških posljedica koje izaziva ovaj nevidljivi neprijatelj. Crnogorski građani pokazali su razumijevanje, strpljenje, patriotizam i solidarnost na koje smo ponosni”, istakao je premijer.

Njihova uloga u ovoj, kako je rekao, nezapamćenoj krizi je od presudnog značaja.

“Ne samo za ovoj period, nego i na ono što nas očekuje u budućnosti. Ništa više neće biti isto u cijelom svijetu, pa ni u Crnoj Gori zbog posljedica ove epidemije. Zbog toga će nam građanska solidarnost i inovativnost biti kapital za vrijeme koje dolazi”, zaključio je Marković.

Prvi slučajevi koronavirusa u našoj zemlji registrovani su 17. marta. Crna Gora je bila do tada jedina država u Evropi u kojoj nije registrovan virus.

Vlada je reagovala mnogo prije toga, formirano je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti u kojem su se našli predstavnici svih institucija, a “glavnu riječ” o mjerama koje je trebalo preduzeti za suzbijanje širenja epidemije imali su stručnjaci Instituta za javno zdravlje.

Sve odluke do danas donose se uz preporuke Instituta i naša zemlja, za sada, uspješno odolijeva epidemiji, a zdravstveni sistem nije opterećen oboljelima.

Stopa smrtnosti od kovida-19 u odnosu na broj inficiranih kod nas je najniža u regionu.

Izvor: Pobjeda

O RTPV

Pročitajte i

Održan III Oldtajmer skup Pljevlja

Učestvovalo je 27 automobila iz Crne Gore. Izložba oldtajmera i proglašenje pobjednika je bila upriličena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *