Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Za zatvorene djelatnosti plate po 222 eura

Za zatvorene djelatnosti plate po 222 eura

Vlada će na dašanjoj sjednici usvojiti drugi paket ekonomskih mjera, kojim će, kako je za “Dan” potvrdilo više izvora, zaposlenima u zatvorenim djelatnostima subvencionisati 100 odsto bruto minimalne zarade, umjesto kako je prije dvije sedmice predloženo 70 odsto neto zarade i 100 odsto poreza i doprinosa.

Tako će zaposleni u zatvorenim djelatnostima dobiti zarade za april i maj u iznosu od 222 eura i biće im plaćeno 100 odsto poreza i doprinosa, koji iznosi 143 eura za minimalnu zaradu. Istu takvu pomoć, kako je potvrđeno, dobiće i oko šest hiljada zaposlenih u turizmu.

To su glavni noviteti u predlogu drugog paketa mjera.

Premijer Duško Markovićje prije dvije sedmice predstavio predlog drugog paketa mjera ekonomske pomoći, nakon čega su se članovi Vlade sastali sa socijalnim partnerima, ekonomskim stručnjacima i poslanicima.

U predlogu drugog paketa mjera, koje je pripremila radna grupa Vlade, a Marković predstavio javnosti, takođe su subvencije za ugrožene djelatnosti za april i maj u iznosu od 50 odsto bruto iznosa minimalne zarade za svakog registrovanog zaposlenog u sektorima čiji je rad ugrožen usled mjera za suzbijanje epidemije. Iznos te subvencije je 182,5 eura, odnosno 111 eura za neto plate i 71,5 eura za poreze i doprinose.

Zatim, subvencije za zarade zaposlenih na plaćenom odsustvu za april i maj u iznosu od 70 odsto bruto minimalne zarade za svakog zaposlenog koji je morao ostati kod kuće zbog čuvanja djeteta mlađeg od 11 godina, što je 255 eura. Isti iznos subvencije predviđen je za zarade zaposlenih u karantinu ili izolaciji takođe za april i maj.

Za novo zapošljavanje predviđene su subvencije od 70 odsto bruto zarade u trajanju od šest mjeseci. To važi za preduzetnike, mikro, mala i srednja privredna društva koja evidentiraju nove zaposlene u mjesecu aprilu, a koji su istovremeno bili evidentirani kao nezaposlena lica na Zavodu za zapošljavanje.

“Subvencije koje država na ovaj način daje kroz podršku privredi i građanima izuzete su od prinudne naplate”, kazao je Marković prije dvije sedmice.

Nacionalno koordinaciono tijelo je polovinom marta zabranilo rad hotela, disko i noćnih klubova, ugostiteljskih objekata i kafana, kafeterija restorana i barova, tržnih centara, dječijih igraonica, fitnes centara, kazina, kladionica, kockarnica, trgovinskih objekata, osim apoteka i objekata u kojima se obavlja trgovina hranom, pićem, sredstvima za higijenu, motornim gorivima, građevinskim proizvodima, sredstvima za zaštitu i prihranu bilja i sadnog materijala, proizvoda za ishranu i liječenje životinja i obustavilo je taksi prevoz, pa se mjere odnose na njih.

Ugrožene djelatnosti su one čiji je rad ugrožen zbog mjera, i to će, kako je rečeno, biti specificirano posebno prema djelatnostima.

Neće plaćati fiksni dio računa

“Svi energetski subjekti oslobodiće od plaćanja fiksnog dijela računa za utrošenu električnu energiju, za mjesece april, maj i jun, privredna društva u djelatnostima čiji je rad zabranjen naredbom Ministarstva zdravlja”, kazao je Marković prije dvije sedmice prilikom obrazlaganja paketa ekonomskih mjera.

Paralelno, Elektroprivreda će duplirati iznos za subvencije računa za struju socijalno ugroženim domaćinstvima za vrijeme trajanja mjera.

Svaki zatraženi povraćaj PDV-a će se realizovati u roku od najviše 45 dana, a Uprava carinaće limit izloženosti carinske garancije za odloženo plaćanje carinskog duga produžiti sa 30 na 60 dana za mjesece april i maj za privredne subjekte u djelatnostima čiji je rad zabranjen naredbom Ministarstva zdravlja u cilju suzbijanja epidemije istakao je tada premijer.

Izvor: RTCG

O RTPV

Pročitajte i

PU: Počinje kampanja “Računa se svaki račun”

Poreska uprava (PU) sprovešće kampanju “Računa se svaki račun”, u cilju promocije projekta elektronske fiskalizacije, …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *