Naslovna / Vijesti / Društvo / Apotekama Montefarma nedostaju paracetamol, diklofenak, bromazepam…

Apotekama Montefarma nedostaju paracetamol, diklofenak, bromazepam…

„Montefarm“ je Vladi dostavio obimnu listu ljekova koje registrovane veledrogerije u Crnoj Gori nijesu u mogućnosti da isporuče, zbog čega je Vlada u četvrtak, bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova, naložila hitan postupak nabavke ovih ljekova, bez sprovođenja postupka javnih nabavki, piše Pobjeda.

Prema saznanjima Pobjede, na listi ljekova „Montefarma“ su, pored ostalih, tablete „famotidin“, ljekovi za liječenje arterijske hipertenzije – „fosinopril“, „fosinopril plus“, „amlodipin“, „propranolol“, zatim za liječenje poremećaja rada štitaste žlijezde – „levotiroksin“, te antibiotici „doksiciklin“, „amoksiciklin“, „rifampicin“. Fale i „ibuprofen“, „bromazepam“, „alprzolam“, „haloperidol“.

Na listi su i ampulirani ljekovi: „diklofenak“, „paracetamol“, zatim fiziološki rastvor, „manitol“, „azitromicin“, „vankomicin“, te neki takozvani biološki ljekovi…

Kako je saopšteno iz Vlade, obaveza hitne nabavke deficitarnih ljekova definisana je informacijom o problemu snabdijevanja građana medikamentima koje „Montefarm“ ne može da nabavi i distribuira zdravstvenim ustanovama i apotekama u naredna tri mjeseca.

Fond za zdravstveno osiguranje zadužen je da, u okviru tekućeg budžeta, obezbijedi novac.

U četvrtak je saopšteno da je nabavka ljekova na međunarodnom tržištu otežana, budući da su u jeku pandemije neke države važne resurse čuvale za vlastite potrebe, odnosno zabranile izvoz određenih ljekova.

„Budući da je epidemija zarazne bolesti kovid-19 proglašena 26. marta naredbom o proglašavanju epidemije, shodno članu 29 Zakona o javnim nabavkama, ZU Apoteke Crne Gore „Montefarm“ kao naručilac može, bez sprovođenja postupaka javnih nabavki, da sprovede hitnu nabavku navedenih ljekova“, piše u obrazloženju Vlade.

Cijeneći potrebe građana, odnosno zdravstvenog sistema, za odgovarajućim ljekovima sa liste ljekova, koji se obezbjeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, istakli su iz Vlade, Ministarstvo zdravlja je preduzelo neophodne procedure kako bi obezbijedili redovno snabdijevanje apoteka i zdravstvenih ustanova ljekovima.

Izvor: Pobjeda

O RTPV

Pročitajte i

U četvrtak isključenja struje na seoskom području

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 3. decembra, bez napajanja električnom energijom u Pljevljima …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *