Naslovna / Vijesti / Politika / Za rad političkih partija isplaćeno 9,37 miliona eura

Za rad političkih partija isplaćeno 9,37 miliona eura

Političkim partijama je u toku 2019. godine iz javnih izvora po svim osnovama isplaćeno 9,37 miliona eura, pokazao je izvještaj Agencije za sprečavanje korupcije za 2019. godinu, piše Pobjeda.

U izvještaju, koji je u skupštinskoj proceduri i o kome će se uskoro izjasniti poslanici, navodi se da su u tu cifru uračunati i iznosi za plate poslanicima u Skupštini Crne Gore, za rad zaposlenih u poslaničkim klubovima, kao i cijene zakupa prostorija za potrebe poslaničkih i odborničkih klubova u svim crnogorskim opštinama. Za rad političkih stranaka iz državnog i opštinskog budžeta je opredijeljeno 6.772.085 eura, od toga 4.568.723 eura na državnom nivou i 2.193.263 eura na lokalnom nivou.

U izvještaju se navodi da je za rad zaposlenih u poslaničkim klubovima isplaćeno 360.000 eura, a da je za naknade poslanicima utrošeno 1.57 miliona eura.

Tokom prošle godine je isplaćena 461.000 eura za obezbjeđenje poslovnog prostora parlamentarnih stranaka od strane Uprave za imovinu, 262.000 eura od strane lokalnih samouprava kao i 11.520 eura koje Skupština plaća za zakup stana tri poslanika.

U dokumentu se ističe da je Agencija izvršila 25 kontrola objavljenih odluka kao i visine opredijeljenih sredstava.

“Kontinuirano je praćeno isplaćivanje opredijeljenih sredstava kao i dinamika izmirenja dugovanja prema političkim subjektima od strane opština. Takođe, evidentirana su i kontrolisana i sredstva koja politički subjekti primaju iz javnih izvora po osnovu zakupa poslovnih prostorija, zaposlenih u poslaničkim/odborničkim klubovima”, navodi se u dokumentu.

Neizmirene obaveze opština prema političkim subjektima na lokalnom nivou 31. decembra 2019. godine su 514.035 eura. Neizmirene obaveze po osnovu zakupa prostorija 31. decembra 2019. iznose 132.101 eura. Proaktivnim pristupom Agencije i angažovanjem lokalnih samouprava, taj dug je smanjen za 44 odsto, odnosno sa 1.168.465 eura, koliko je iznosio 31. decembra 2016. na 514.035 eura. Prema Zakonu o finansiranju političkih partija, politički subjekti su dužni da završni račun i godišnji konsolidovani finansijski izvještaj podnesu Agenciji, Državnoj revizorskoj instituciji i Poreskoj upravi najkasnije do 31. marta tekuće za prethodnu godinu, dok je 31. januar zakonski rok za dostavljanje Agenciji Odluke o visini članarine za tekuću godinu. Kada je u pitanju broj izvještaja političkih subjekata o redovnom radu, Agenciji su, u 2019. godini, dostavljena ukupno 94 izvještaja.

“Novim Zakonom o finasiranju političkih subjekata i izbornih kampanja nije usvojen prijedlog ASK-a u pogledu definisanja statusa koalicija i grupe birača, što će i dalje predstavljati prepreku u radu Agencije u pogledu sankcionisanja ovih političkih subjekata”, zaključuje se u dokumentu.

Izvor: Pobjeda

O RTPV

Pročitajte i

Saopštenje za javnost povodom šovinističkih poruka u Pljevljima

Povodom šovinističkih poruka usmjerenih protiv naših sugrađana – pripradnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *