Naslovna / Vijesti / Društvo / Planirano testiranje građana na javnim površinama

Planirano testiranje građana na javnim površinama

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić, danas je najavio da Institut planira da proširi strategiju uzorkovanja.

“Krenuće se sa strategijom šireg uzorkovanja zajednice, po svim opštinama. Biće predloženo uzorkovanje i na javnim površinama, sve sa ciljem sagledavanja prave situacije, i pokušaja identifikovanja asimptomatskih kliconoša. Uzorkovanje će se raditi uz saglasnost pacijenata i poštujuči njihivu privatnost. Nadamo se da ćemo još širim uzorkovanjem otkriti i one asimptomatske kliconoše koji su među nama”, naglasio je Begić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Begić je danas kazao da građani do svojih vikendica koje se nalaze u opštini van mjesta stanovanja mogu uz posjedovni list.

Dva pacijenta na raspiratorima

Doktor Sreten Kavarić, direktor Interne klinike u KC,  danas je na konferenciji za medije kazao da je Kliničkom centru hospitalizovano osam pacijenata – pet na Infektivnoj klinici, Internoj tri. Jedan je u poluintenzivnoj klinici. Dva pacijenta su na respiratorima životmo ugrožena. Tri pacijenta hospitalizovana su u Baru i dva u Nikšiću.

Zdravstvenih radnika pozitivnih na Covid19 je 16.

Otvaranje granica posljednja mjera

Begić rekao je da će otvaranje granica biti poslednja mjera koja će biti ukinuta ili popuštena.

“Treba biti obazriv i čekati dalji razvoj situacije i sagledati poteze država u okruženju”, istakao je Begić.

Napomenuo je da je maltene svuda je nivo obolijevanja veći nego u Crnoj Gori te da postoji bojazan od importacije novih slučajeva.

Begić je dodao da svi koji doalze u Crnu Goru idu u karantin na 14 dana.

Popuštanje mjera u skladu sa situacijom

Begić je govoreći o mjerama, kazao da će popouštanje biti sprovođeno prateći dinamiku dešavanja na terenu.

“Ublažili smo jednu mjeru koja je doživljena kao ukidanje svih mjera i negativno je uticala na epidemiološku situaciju. Ništa nije trajno i nije stalno. Praćenje dešavanja na terenu je ključno za uspjeh u ovoj situaciji”, jasan je Begić.

Govoreći o kapacitetima Interne klinike, Kavarić je istakao da ima dva dijela. Centar za hematologiju sa 62 mjesta. Dio za Covid19 ima 20 intenzivnih mjesta.

“Dio za pacijente sa Covid19, potpuno je odvojen”, naglasio je Kavarić.

Maske u zatvorenom obavezne od 4. maja

Begić je ponovio da insistiraju da svi nose maske u zatvorenom prostoru.

“Posebno od 4.maja kada počinju sa radom određene djelatnosti. Ovo je jedini način da smanjimo vjerovatnoću prenosa virusa”, jasan je Begić.

On je istakao da se mogu koristiti i maske iz domaće radinosti, osim kada je riječ o zdravstvenim radnicima, koji moraju da koriste posebne maske koje su za njih predviđene.

Što se tiče kolektivnih sportova, Begić je najavio da će se sa preporukama izaći u dogledno vrijeme.

Trenutno ima šest institucionanih karantina i u njima je smješteno 208 osoba.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Сјутра искључења струје на великом дијелу градског и сеоског подручја

Из Црногорског електродистрибутивног система смо обавијештени да ће због радова на електро мрежи сјутра 22.9.2020.године …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *