Naslovna / Vijesti / Društvo / Sve više onih koji nemaju simptome, sijanje virusa može se smanjiti samo nošenjem maski

Sve više onih koji nemaju simptome, sijanje virusa može se smanjiti samo nošenjem maski

Od 4. maja svi će biti u obavezi da maskom, maramom – pamučnom ili nekom drugom, prekrivaju usta i nos kada god su u javnom zatvorenom prostoru, kao što su prodavnice, banke, pošte, frizerski i kozmetički saloni. Iako nije obavezno, snažna preporuka Instituta za javno zdravlje je da se uvijek i svuda – pa i na otvorenom, prekrivaju nos i usta, poručili su večeras iz te ustanove.

“Kako rastu znanja o novom koronavirusu tako im se i cio svijet prilagođava, Kada smo mislili da bolest mogu širiti samo oni sa simptomima – preporuka je bila jasna: da nose maske. Sada kada se zna da je udio onih koji nemaju simptome mnogo veći te da je njihova uloga u širenju obolijevanja ogromna jedini način da smanjimo dalje „sijanje“ virusa je da svi prekrivamo usta i nos”, saopšteno je na Twitter nalogu Instituta.

Kako navode, jedino na ovaj način ćemo zaštititi druge od sebe i spriječiti kontaminiranje prostora i površina.

Iako je od sjutra bilo najavljeno obavezno nošenje maski, iz Instituta su objasnili da su primijetili da je potrebno vrijeme da se i građani i privrednici pripreme.

“Bez obzira i još jednom, u strahu da postanemo dosadni, naša je snažna preporuka da se sa nošenjem maski počne i ne čekajući 04. maj”, dodaju iz Inistituta za javno zdravlje.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Završni radovi na adaptaciji i izgradnji sportskih igrališta u Gagovića imanju i terenu kod Gimnazije

U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, Opština Pljevlja realizuje izgradnju novog terena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *