Naslovna / Vijesti / Društvo / Ministarstvo ekonomije razmatra ukidanje neradne nedjelje u trgovinama

Ministarstvo ekonomije razmatra ukidanje neradne nedjelje u trgovinama

Ministarstvo ekonomije razmatra predlog Unije poslodavaca o ukidanju neradne nedelje, imajući u vidu okolnosti izazvane epidemijom koronavirusa i probleme i gubitke koji su s tim u vezi nastali u poslovanju privrednih subjekata iz sektora trgovine, saopšteno je CdM-u iz resora Dragice Sekulić.

“Traži se optimalno rješenje kako za poslodavce, tako i za zaposlene, o čemu će crnogorska javnost biti obaviještena u dogledno vrijeme”, kažu u Ministarstvu ekonomije u izjavi za CdM.

Unija poslodavaca Crne Gore, prije nekoliko dana je pozvala na ukidanje neradne nedjelje zbog teške ekonomske situacije u zemlji izazvane COVID-19 pandemijom.

Unija poslodavaca Crne Gore ponovo je ukazala na sporne odredbe člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini i pozvala Ministarstvo ekonomije da navedeni član suspenduje, odnosno stavi van snage odredbe o zabrani rada nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika privrednim subjektima u sektoru trgovine.

Oporavak privrede

Navode da je od uvođenja mjera NKT koje su predviđale zabranu rada za veliki broj privrednih subjekata, crnogorska privreda izgubila oko 30 radnih dana koji su joj donijeli i gubitak u vidu izgubljenih prilika za ostvarenje prometa potrebnog za servisiranje brojnih obaveza (prema zaposlenima, dobavljačima, državi…).

“Oporavak privrede i normalizacija poslovanja podrazumijeva pokušaj da se izgubljeno nadoknadi u mjeri mogućeg, te suspenzija predmetnog člana za UPCG svakako predstavlja jedno od mogućih rješenja – naročito u kontekstu (ukoliko je bude) kakve takve turističke sezone”, istakli su u UPCG.

Neradna nedjelja od 14.oktobra

Primjena neradne nedjelje, koja je propisana Zakonom o unutrašnjoj trgovini, počela je da se primjenjuje 14. oktobra lani. Za trgovine je tako prva neradna nedjelja bila 20. oktobar.

Zaposlenih u sektoru trgovine u Crnoj Gori ima oko 37 hiljada.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Lokalne samouprave, Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove dogovorile koordinirane kontrole poštovanja epidemioloških mjera

Nadležni organi u lokalnim samoupravama će zajedno sa Upravom policije i Upravom za inspekcijske poslove …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *