Naslovna / Vijesti / Društvo / Prosvjeta radi i sa predškolcima

Prosvjeta radi i sa predškolcima

U cilju olakšavanja razvoja i učenja predškolcima kod kuće dok traje epidemija COVID-19, Ministartvo prosvjete je sa kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori uradilo kratke sadržaje koji treba da budu inspiracija roditeljima što i kako da rade sa svojom djecom kod kuće. Vaspitači, kao školovani i obučeni profesionalci, koji ciljano rade na cjelokupnom razvoju djece kod svojih kuća, objašnjava za Dnevne novine psihološkinja u Ministartvu prosvjete Tamara Milić, snimaju aktivnosti koje prate plan i program: uzrasta do tri godine, i uzrasta od tri do šest godina po razvojnim oblastima. Materijal je, dodaje, dostupan preko zvaničnih kanala komunikacije Ministarstva školski portal, link za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, društvenih mreža, sajtova i zvaničnih Fejsbuk stranica vrtića.

DN: Ministarstvo prosvjete nije zaboravilo na najmlađe dok traje epidemija COVID-19, pa je osim za osnovce i srednjoškolce pripremilo, u saradnji sa UNICEFOM, i video materijal za njih. Šta ste sve pripremili za predškolce, buduće prvake?

MILIĆ: U trenutku kada imamo situaciju sa virusom COVID 19 treba da olakšamo razvoj i učenje predškolaca kod kuće. Sa upravama vrtića, vaspitačima, smo u redovnom kontaktu. Cijenimo i povezujemo dvije činjenice da predškolski uzrast ima ključnu karakteristiku a to je da dijete najbolje uči i razvija se kroz igru, te da su roditelji prvi učitelji svoje djece. Stoga, smatramo da ovu situaciju treba okrenuti u konstruktivnom smjeru uticati na povezanost djece i roditelja, kreativno, pozirivistički i sveobuhvatno podsticati njihov razvoj kroz najprirodniji oblik učenja igru. Njihovim roditeljima vaspitači su kao prvo omogućili informaciju da mogu da koriste školski portal, stranicu za predškolsko vaspitanje i obrazovanje. http:// www.skolskiportal.edu.me/ Pages/Pred%c5%-a1kolsl<oobrazovanje.aspx Na njoj se nalazi materijal i ideje kako da podržimo svi zajedno đecu u ovom neočekivanom događaju koji je svima poremetio uobičajeni ritam života, rada, učenja, razvoja, izlazaka, druženja, bavljenja hobijima. Posebno smo preporučili materijal Razvojno-edukativna uputstva i informativni materijal i prateća razvojna mapa poster na kojoj se nalaze konkretne sugestije za svaku razvojnu oblast kao pristupati djetetu, podsticati razvoj svake pojedine oblasti.

DN: Kako je koncipiran materijal?

MILIĆ: Sa kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori smo uradili kratke sadržaje koji treba da budu insipracija, ideja, pokazatelj roditeljima što i kako da rade doma sa svojom djecom. Naime, koristili smo činjenicu da su vaspitači školovani i obučeni profesionalci koji vrlo strukturisano, ciljano rade na cjelokupnom razvoju djece. Oni kod svojih kuća snimaju aktivnosti koje prate plan i program: uzrasta do tri godine, i uzrasta od tri do šest godina po razvojnim oblastima. Na snimku ukazuju roditeljima tačno koji materijal dostupan u kućnim uslovima može da se koristi na koji način da bi se osmislila i sprovela aktivnost sa djetetom.

Vaspitač se snima u kućnom okruženju, govori i pokazuje koji je potreban materijal, a svi ga imaju kod kuće. Zatim od njega pravi radni materijal, didaktička sredstva i pokazuje i izvodi konkretnu aktivnost. Oblasti razvoja su: Scenario uzrast do tri godine: Njega i fizički razvoj, Socio-emocionalni razvoj, Intelektualni razvoj, Razvoj komunikacije, Motorički razvoj, Razvoj čulne osjetljivosti i opažanja, Muzičko-ritmičke aktivnosti. Uzrast do godine Fizičke i zdravstvene aktivnosti, Muzičke aktivnosti, Govorno-jezičke aktivnosti, Matematičko-logičke aktivnosti, Likovne aktivnosti.

DN: Gdje će biti objavljeni pripremljeni video-materijali?

MILIĆ: Tim Ministarstva prosvjete i UNICEF-a je pripremio ovaj materijal u formi koja je prijemčiva, a učinićemo je dostupno preko zvaničnih kanala komunikacije Ministarstva školski portal, link za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, društvenih mreža, sajtova i zvaničnih facebook stranica vrtića. FACEBOOK + Instagram story + YouTube, TWITTER, Tag: Ministarstvo prosvjete, školski portal, Roditelji.me, IZJZ, JPU.

DN: Koja bi bila poruka roditeljima dok traje epidemija korona virusa? Kako da se ponašaju?

MILIĆ: Treba iskoristiti ovaj neočekivani događaj da se svi još više povežete. Iskoristite ovo dragocjeno vrijeme da budete sa djecom bavite se njima, ovo ulaganje u njihov razvoj će se stostruko vratiti.

Konstruktivno se prilagodite i okrenite ovu situaciju u vašu i korist vašeg djeteta toj situaciji, sačuvajte sebe, svoje zdravlje i zdravlje vaše djece. Budite disciplinovani, odgovorni, brinite o djecu. Ona uče od vas. Kod njih ćete svojim primjerom razviti lijepe vrijednosti, ljudske vrline, osobine! Igrajte se kroz igru se najviše uči!

Podstaknite komunikaciju i interakciju! Razgovarajte iskreno, bez uvijanja, konkretno, jasno, s uvažavanjem, uz traženje mišljenja, prijedloga, ideje. Dijelite pozitivne emocije! Podstaknite radne navike, samodisciplinu! Budete dosljedni, držite se organizacije, rutine, strukture koju napravite. Budite primjer! Neka vaše ponašanje bude odgovorno, uz toplinu i razumijevanje! U redu je i normalno da ima neprijatna osjećanja ovo nije uobičajena i normalna situacija. Pružite pomoć da se dijete suoči sa strahom, nemirom, ljutnjom, stresom, utučenošću… neka to bude kroz crtanje, slikanje, vajanje, neki drugi način koji im prija i vole. Predviđajte situacije koje mogu da dovode do burnih reakcija i nepoželjnog ponašanja. Utičite na njih ono što izaziva ove reakcije.

Izvor: Dnevne novine

O RTPV

Pročitajte i

Održan III Oldtajmer skup Pljevlja

Učestvovalo je 27 automobila iz Crne Gore. Izložba oldtajmera i proglašenje pobjednika je bila upriličena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *