Naslovna / Vijesti / Društvo / Emisija “Karavan” Milana Kovačevića na programu TVPV

Emisija “Karavan” Milana Kovačevića na programu TVPV

Emisija o pljevaljskom kraju, “Karavan” Milana Kovačevića na programu Televizije Pljevlja u petak prvog maja od 20 časova i repriza u isto vrijeme subota drugi maj. Pljevlja kroz vrijeme, pečat arhitektonskih građevina, bogata istorija, tradicija i kultura.

Ljubaznošću našeg Pljevljaka Milete Kečine rukovodioca Informaciono – dokumentarnog centra, dobili smo nekoliko emisija pljevaljskog kraja.

U Karavanu o Pljevljima između ostalog prikazan je Rudnik uglja otvoren 1951. godine i zanimljiv podatak da je prve godine proizveo 20.000 tona uglja. Dokaz bogatsva grada je neizostavna Diatreta izrađena u IV vijeku, tu je i poslednji primjer ženske narodne nošnje iz okoline našeg grada. U Karavanu koji slijedi prošetali su i Avalskom ulicom čuvenim građevinama koje su tada krasile izgled grada. Ono što će građanima Pljevalja posebno biti zanimljivo jeste priča o nastanku čuvene tradiconalne pjesme Moćevčiću mali carigrade. Tadašnji đaci OŠ „Salko Aljković“ stariji drugovi pionira iz odreda Vukomana Anđelića prikazali su prvu stilizovanu narodnu igru, iz čijih redova su odabrani članovi KUD “Volođa” koji i danas gaji tradiciju i ponos je našeg grada, a i šire.

A u nastavku “Karavan prema Tari” četvrti dio putopisa Milana Kovačevića po Crnogorskom sandžaku.

Milan Kovačević za vrijeme svog stvaralaštva od 1963. do 1983. godine snimio je 200 dokumentarnih emisija pod nazivom Karavan. Među ovom bogatom arhivom našao se i naš grad i okolna mjesta, zahvaljujući kojoj se neke generacije prisjećaju, a neke tek imaju priliku da vide kako je opština Pljevlja nekad izgledala.

Ovo je samo uvod u putopise koji će biti emitovani na programu Televizije Pljevlja.

O Dragana Đurišić

Pročitajte i

Programska šema za utorak, 29. 9. 2020.

  UTORAK 29.9.2020.     7,00-7,40 Muzički program   7.40-7,50 Pljevlja u slici – repriza …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *