Naslovna / Vijesti / Društvo / Kreću testiranja na dobrovoljnoj osnovi

Kreću testiranja na dobrovoljnoj osnovi

Doktor Nemanja Radojević, pomoćnik direktotra Kliničkog centra, danas je na konferenciji Nacionalnog koordinacionog tijela istakao da je Dom uzdravlja u Staroj Varoši određen da pruža usluge preventivnih pregleda i vakcinacije djece u dvije smjene. Potrebno je unaprijed zakazati termin na broj telefona 067 009 433.

“Oko 400 roditelja se interesovalo za navedeno”, poručio je doktor Radojević.

Testiranja na dobrovoljnoj osnovi

Načelnica Odjeljenja za epidemiologiju zaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje Sanja Medenica, kazala je da će se vršiti testiranja na dobrovoljnoj osnovi.

“Želimo da uzorkujemo što veći broj građana”, istakla je doktorka Medenica.

Napomenula je da je razlog za ovakvo testiranje i to što su,  od ukupnog broja inficiranih u Crnoj Gori, 20 odsto bili asimptomatski nosioci.

Sjutra otpuštaju nekoliko pacijenata

Radojević je danas saopštio da je u zdravsrevim ustanovama hospitalizovano deset pacijenata, sedam u KC, tri u Baru. Na Infektivnoj klinici četiri, jedan na Internom, dva na respiratoru na Intenzivnoj jedinici.

“Sjutra se planira značajan broj otpusta. Očekujemo otpuštanje tri pacijenta iz Bara i dva ili tri iz Podgorice.  Možda sjutra budemo imali manje od pet pacijenata hospitalizovanih”, naveo je Radojević.

Dodao je da selo Biokovac kod Bijelog Polja više nije u karantinu. Trudnice iz Tuzi se, kako je istakao,  više ne moraju porađati u bolnici Kodra, već ovo porodilište od danas ostaje samo za Covid19 pozitivne trudnice.

“Danas se testiraju zdravstveni radnici iz Bolnice u Beranama  koji su bili u kontaktu sa pacijentom iz Plava”, istakao je on.

Apel

Odgovarajući na pitanje koliko građevinskih radnika je testirano, Medenica je istakla da je uzorkovanje obavljeno gdje god postojala epidemiološka indikacija.

“Ne samo za tu struku, već gdje je god postojala epidemiolopka indikacija”, naglasila je ona.

Medenica je na konferenciji za medije apelovala i da se svi građani koji imaju problema sa respiratornim sistemom jave na broj 1616 i zakažu rezgovor sa epidemiologom i uzorkovanje će biti izvršeno.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

U Vojsku primljen 141 vojnik po ugovoru

Ministarstvo odbrane je nakon spovedenih intervjua i provjera, u Vojsku Crne Gore primilo 141 vojnika. …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *