Naslovna / Vijesti / Društvo / Kurpejović: Eurydice mreža značajna u doba pandemije

Kurpejović: Eurydice mreža značajna u doba pandemije

Obrazovni sistemi širom svijeta suočili su se sa ozbiljnim izazovima uzrokovanim pandemijom korona virusa, a Crna Gora je među zemljama koje su, smatra direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Mubera Kurpejović, spremno dočekale situaciju i vrlo brzo uspostavila onlajn nastavu.

Ova situacija je, ističe, pokazala da su znanje i profesija od ključnog značaja za očuvanje života.

“Kao članici Eurydice mreže Crnoj Gori su dostupne informacije o organizaciji nastave i svim otvorenim pitanjima sa kojima se susreću evropski obrazovni sistemi u ovom momentu, što svakako značajno za preduzimanje narednih koraka”, ocijenila je za Dnevne novine Kurpejović.

Ona ističe da je ova situacija pokazala da su znanje i profesija od ključnog značaja za očuvanje života.

“Od trenutka kada je obustavljen rad obrazovnih ustanova, obrazovanje naših učenika i studenata se odvija online. U tom smislu, naš odgovor na COVID-19 pandemiju je #UčiDoma, moto za novi sistem obrazovanja na daljinu. U cilju informisanja i unapređenja obrazovnih aktivnosti na evropskom nivou, Eurydice mreža je na svojoj zvaničnoj stranici i portalu pokrenula više tema od značaja za situaciju u kojoj se nalazimo. Dostavljanjem ažurnih i preciznih informacija o situaciji u zemljama članicama ove mreže, Eurydice mreža je još jednom opravdala, ako ne i uvećala svoj značaj”, naglasila je Kurpejović.

Neke od tema o kojima se ovih dana pisalo na Eurydice portalu su: organizovanje obrazovanja u toku pandemije, obrazovanje na daljinu, ponovno otvaranje obrazovnih ustanova, kao i pitanja organizovanja maturskih i ostalih testiranja.

“Razmjena ovako važnih informacija i mogućnost da ih pronađemo na jednom mjestu je od izuzetnog značaja, a pored razmjene informacija, Eurydice mreža je u ovim danima pokazala da ima za cilj i promovisanje razumijevanja, saradnje i povjerenja”, poručila je Kurpejović.

Crna Gora je 2013. godine postala članica Eurydice mreže, renomirane evropske obrazovne mreže za pružanje informacija i analizu evropskih obrazovnih sistema i politika. Mreža ima 42 nacionalne jedinice u 38 zemalja koje koristi Erasmus + program, a cilj je da se pokaže kako funkcionišu obrazovni sistemi u Evropi. Nacionalna jedinica za Crnu Goru nalazi se u Ministarstvu prosvjete.

Eurydice mreža kroz veliki broj izvještaja, tematskih publikacija i opisa obrazovnih sistema pruža mnoštvo informacija o stanju u oblasti obrazovanja u pojedinačnim zemljama.

Na taj način ona je koristan izvor svim crnogorskim institucijama i pojedincima koji žele da se informišu o karakteristikama drugih obrazovnih sistema, odnosno strukturi sistema obrazovanja, načinu finansiranja, podsticajima za učenike i studente, položaju nastavnika.

“Eurydice publikacije i materijali pokrivaju sve nivoe obrazovanja, od predškolskog do visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih, uz informacije koje se redovno ažuriraju. Posebna vrijednost same mreže ogleda se u činjenici da je moguće naručiti i besplatne štampane primjerke publikacija na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku, kao i drugim jezicima, koje se bave aktuelnim temama iz oblasti obrazovanja. Internet stranica Eurydice mreže je bogat izvor informacija, te pored opisa nacionalnih obrazovnih sistema, komparativne analize, odnosno izvještaje koji se odnose na posebne teme, indikatore i statističke podatke, kao i novosti iz oblasti obrazovanja. U 2020. godini objavljene su tri Eurydice publikacije na crnogorskom jeziku: Obavezno obrazovanje u Evropi 2019/20; Struktura Evropskog obrazovnog sistema 2019/20; Podučavanje regionalnih imanjinskih jezika u Evropi 2019”, objasnila je Kurpejović.

O RTPV

Pročitajte i

Završni radovi na adaptaciji i izgradnji sportskih igrališta u Gagovića imanju i terenu kod Gimnazije

U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, Opština Pljevlja realizuje izgradnju novog terena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *