Naslovna / Vijesti / Društvo / Inspekcija će pratiti poštovanje mjera, neće biti privilegovanih

Inspekcija će pratiti poštovanje mjera, neće biti privilegovanih

Od ponedjeljka počinje druga faza ublažavanja mjera pa sa radom počinju određene djelatnosti poput frizerskih i kozmetičkih salona, zanatskih radnji, fitnes centara. Svaka djelatnost mora, između ostalog, da vodi računa o poštovanju fizičke distance i higijene, a nošenje maski je obavezno. Uprava za inspekcijske poslove pomno će pratiti poštovanje mjera te sankcionisati one koji ih ne poštuju, kaže u razgovoru sa Novu M direktor Uprave Alija Košuta.

“Imamo zakonski okvir po kojem možemo dati svim inspektorima da rade određene poslove. Ovo su mjere koje nijesu predviđene zakonom, ali mi ćemo se organizovati i nadam se da ćemo tu obaviti posao kako treba”, rekao je.

Inpektori će, prije svega, djelovati preventivno, odnosno u startu će izricati samo upozorenja i opomene, dajući im prihvatljiv rok da isprave grešku. Sljedeća faza su, ističe Košuta, kazne. Osvrnuo se i na zamjerke ugostitelja na nove mjere, koji su poručili da im otvaranje objekata, pod ovakvim mjerama, nije isplativo.

“To će sami oni proračunati. Mislim da je bolje raditi i sa 40 ili 60 odsto kapaciteta, nego uopšte ne raditi”, dodaje direktor Uprave.

Duže od mjesec kafići, restorani i trgovine nijesu obavljali djelatnost.

“Bilo je nekih nepravilnosti, neki su otvarali radnje, nijesu poštovali mjere, ali nije bilo značajnijih. Uglavnom se poštovalo”, naglasio je Košuta.

Novim mjerama, koje će se primjenjivati od ponedjeljka, propisano je da je poslodavac obavezan da za zaposlene, tokom rada u objektima, prostorijama i vozilima, obezbijedi korišćenje zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju.

Izvor: Nova M

O RTPV

Pročitajte i

Epidemiolog Laušević: Uz odgovornost svih do bezbjednih škola

Epidemiološka situacija može se kontrolisati samo ukoliko najmanje 95 odsto populacije poštuje propisane protiv epidemijske …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *