Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Prosječna plata u martu u Crnoj Gori iznosila 524 eura

Prosječna plata u martu u Crnoj Gori iznosila 524 eura

Prosječna zarada (bruto) u martu ove godine u Crnoj Gori iznosila je 786 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 524 eura, pokazuju najnoviji podaci Uprave za statistiku MONSTAT.

Prosječna (neto) zarada u martu u odnosu na februar zabilježila je rast od 0,2 odsto, dok je prosječna (neto) zarada u martu 2020. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od 2,7 odsto.

“Ukoliko se ima u vidu da su potrošačke cijene u martu u odnosu na februar zabilježile pad od 0,3 odsto proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile rast od 0,5 odsto”, pojasnili su iz MONSTAT-a.

Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u martu u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Poslovanje sa nekretninama (12 odsto), Zdravstena i socijalna zaštita (10,9 odsto), Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (2,3 odsto), Prerađivačka industrija (0,5 odsto).

Pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u sitom periodu zabilježen je u sljedećim sektorima djelatnosti: Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (2,7 odsto), Usluge smještaja i ishrane (2,5 odsto), Umjetnost zabava i rekreacija (2,3 odsto), Građevinarstvo (2,2 odsto), Državna uprava i odbrana (1,8 odsto), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (1,8 odsto), Saobraćaj i skladištenje (1,3 odsto), Vađenje ruda i kamena (1,2 odsto), Trgovina na veliko i trgovina na malo (jedan odsto), Obrazovanje (0,6 odsto), Ostale uslužne djelatnosti (0,4 odsto), Snabdijevanje vodom, upravljanje otpadom (0,4 odsto), Snabdijevanje električnom energijom (0,3 odsto) i Informisanje i komunikacije (0,1 odsto).

Kako MONSTAT obračunava prosjek zarada

Podaci o prosječnim zaradama prikazuju zarade isplaćene u mjesecu i dobijeni su iz redovnog mjesečnog istraživanja Mjesečni izvještaj o zaposlenim i zaradama (obrazac RAD–1).

Prosječna zarada (bruto) izračunava se tako što se ukupno isplaćena masa zarada u mjesecu dijeli sa brojem zaposlenih na koje se odnose izvršene isplate. Zaradu bez poreza i doprinosa (neto) čini zarada (bruto) umanjena za poreze i doprinose na teret zaposlenog.

Indeks realne prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) predstavlja odnos između indeksa nominalne prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) i indeksa potrošačkih cijena.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

EPCG: Cijena struje zavisiće od dešavanja na berzi

Koeficijent zaduženosti EPCG na 30. jun iznosi 0,11. Može se zaključiti da je stepen zaduženosti …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *