Naslovna / Vijesti / Društvo / NVO 35mm: Aplauz za kolege novinare

NVO 35mm: Aplauz za kolege novinare

Dan slobode medija za crnogorske nosioce javne riječi neće biti drugačiji od onih prethodnih, osim što se većini bar na nekoliko dana tokom početka pandemije koronavirusa, učinilo da je COVID 19 uspio ono što gotovo nijednoj pojavi prije toga nije pošlo za rukom – da izbriše polarizaciju među konkurentskim kućama. To je potrajalo svega nekoliko dana, pa su se mnogi brzo i vratili “pravilima” kuća, autocenzurama, a sve češće pritiscima zvaničnika i vlasnika, saopštili su danas iz NVO 35mm.

Kako ističu u toj organizaciji, otriježnjenje je podsjetilo i na to da novinari u najtežim momentima staju u prve borbene redove, ovoga puta odmah iza ljekara.

“Novinari su tako, svakodnevno jurili po terenu informacije bez kojih bi država bila paralisana. Zato aplauz za kolege i koleginice koji brzo prelazi u lupanje u šerpe, jer su novinari i dalje obespravljeni, nezaštićeni i tako podložni pritiscima dok god su mediji ovisni o pomoći države. Mnogi od njih su honorarci, a po platama – volonteri”, ukazuju u NVO 35mm.

Dodaju da bi tako lupanje u šerpe trebalo da zamijeni koncert negodovanja i konstantno upiranje prstom u tužilaštvo i policiju jer još ne znamo ko je ubio Duška Jovanovića, pucao u Oliveru Lakic ili prebio Tufika Softića, Mladena Stojovića i druge.

“Zato smo danas na ljestvici Reportera bez granica na 105 mjestu od 180 zemalja- ubjedljivo potonji u regionu. A u zemlji “lidera” regiona. Bili smo tako i lider u svjesnom i tužno nedemokratskom odavanju podataka o građanima zaraženim koronavirusom. Koji, podsjetićemo Vladu, uprkos virusu – zadržavaju i dalje svoja građanska prava. Čak i ono elementarno – da njihov medicinski karton – ostane privatna stvar”, poručuju iz te NVO.

Zato su kolegama i koleginicama poželjeli da ovaj dan proslave u uvjerenju da održavaju demokratiju budnom, jer institucije dovoljno rade da je – uspavaju.

“Do sljedeće godine i nekog boljeg mjesta na ljestvici sloboda. Slobodni mediji su takođe preduslov i uslov slobodnog društva u kojem je traženje odgovora put ka nalaženju rješenja ili kompromisa, a NVO 35mm će uskoro kroz emisiju Regionalni Robin Hud upravo to i prikazati – da su transparentnost rada svih organa vlasti, pouzdanost informacija i medijski pritisak temelji na kojima bi trebalo da počiva novinarstvo. Naš brend prije 15 godina stvoren u Crnoj Gori će se uskoro emitovati pred 15.000.000 ljudi u pet država regiona”, zaključuju u NVO 35mm.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Lokalne samouprave, Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove dogovorile koordinirane kontrole poštovanja epidemioloških mjera

Nadležni organi u lokalnim samoupravama će zajedno sa Upravom policije i Upravom za inspekcijske poslove …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *