Naslovna / Vijesti / Ekonomija / U blokadi 18.470 firmi

U blokadi 18.470 firmi

Centralna banka objavila je juče novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se nalazi 118 kompanija više nego na prethodnom.

Prema podacima, na novom spisku, koji CBCG u skladu sa Zakonom o platnom prometu objavljuje mjesečno, nalazi se 18.470 kompanija sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) Poreske uprave i CBCG. Od ukupnog broja blokiranih preduzeća, 3.650 ih je na evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS-u.

Obaveza CBCG, u skladu sa Zakonom o platnom prometu, je objavljivanje podataka u vezi sa postupkom prinudne naplate i to nazive kompanija, odnosno preduzetnika, njihove matične brojeve, iznose blokade računa i broj dana neprekidnog trajanja blokade.

“Matični brojevi za preduzetnike se ne objavljuju, jer se u Centralnom registru transakcionih računa Centralne banke, oni vode po jedinstvenom matičnom broju građana, čije objavljivanje nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti”, objasnili su u CBCG koja jednom mjesečno na internet stranici objavljuje podatke o blokadi.

Od jula 2012. godine, kada je CBCG počela da objavljuje podatke, do 9. januara 2014. godine, podaci su objavljivani u skladu sa tada važećim zakonom o platnom prometu u zemlji i to za kompanije, odnosno preduzetnike kada je blokada računa iznosila više od deset hiljada eura u neprekidnom trajanju više od 30 dana.

Izvor: Dnevne novine

O RTPV

Pročitajte i

Opštine naplatile 1,63 miliona eura naknada za bespravne objekte

Crnogorske opštine naplatile su ukupno 1,63 miliona eura naknada za komunalne opremanje za bespravne objekte, …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *