Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Ustavni sud još nije odlučio hoće li ukinuti neradnu nedjelju

Ustavni sud još nije odlučio hoće li ukinuti neradnu nedjelju

Ustavni  sud još nije odlučio  da li će ukinuti neradnu nedjelju u trgovinama.  Predmet je, kako je CdM-u saopšteno iz Ustavnog suda, dodijeljen sudiji izvjestiocu i ustavnosudskom savjetniku, i na njemu se radi. Podsjetimo, Inicjativa za ocjenu ustavnosti odluke o neradnoj nedjelji podnijeta je u septembru prošle godine.

“U postupku za ocjenu ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, okončan je prethodni postupak u kojem se ispituju procesne pretpostavke za vođenje postupka i meritorno odlučivanje i pribavljaju mišljenja nadležnih organa, predmet je dodijeljen sudiji izvjestiocu i ustavnosudskom savjetniku, i u radu je”, saopšteno je CdM-u iz Ustravnog suda Crne Gore.

Odgovarajući na pitanje CdM-a da li postoji rok do kada će odluka biti donijeta, iz Ustavnog suda su poručili  da saglasno odredbi člana 53 stav 1 Poslovnika Ustavnog suda Crne Gore, Ustavni sud razmatra predmete prema redosljedu njihovog prijema.

Unija poslodavaca Crne Gore podnijela je u septembru prošle godine Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je propisano da se trgovina na veliko i na malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, osim malog broja izuzetaka.

Unija poslodavaca je 24. aprila pozvala  na ukidanje neradne nedjelje zbog teške ekonomske situacije u zemlji izazvane COVID-19 pandemijom.

Oni su, kako su naveli, ukazali na sporne odredbe člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini i pozvala Ministarstvo ekonomije da navedeni član suspenduje, odnosno stavi van snage odredbe o zabrani rada nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika privrednim subjektima u sektoru trgovine.

Ministarstvo ekonomije razmatra predlog Unije poslodavaca o ukidanju neradne nedjelje, imajući u vidu okolnosti izazvane epidemijom koronavirusa i probleme i gubitke koji su s tim u vezi nastali u poslovanju privrednih subjekata iz sektora trgovine, saopšteno je CdM-u iz resora Dragice Sekulić.

Primjena neradne nedjelje, koja je propisana Zakonom o unutrašnjoj trgovini, počela je 14. oktobra lani.

O RTPV

Pročitajte i

Sekulić: Radna mjesta, plate, penzije i socijalna davanja možemo sačuvati jedino poštujući mjere bez izuzetka

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić apelovala je na sve pojedince i organizacije da strikno poštuju propisane …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *