Naslovna / Vijesti / Društvo / Gradiće se novi Urgentni centar vrijedan oko 16 miliona eura

Gradiće se novi Urgentni centar vrijedan oko 16 miliona eura

Podgorica i Crna Gora dobiće novi Urgentni centar – projekat od nemjerljivog značaja ne samo za Klinički centar, već za cijeli zdravstveni sistem države. Projekat je vrijedan između 15,5 i 16 miliona eura, kazao je u razgovoru za CdM direktor Kliničkog centra Crne Gore, doktor Jevto Eraković. On poručuje da će novi urgentni centar biti pravi oslonac za pacijente, građane i državu.

Pet spratova, dvije intenzivne njege, 100 kreveta…

O kakvom projektu je zaista riječ, kao i o njegovom značaju za Crnu Goru, najbolje govore podaci koje je saopštio Eraković.

“Gradiće se u krugu Kliničkog centra i biće povezan sa zgradom KCCG-a. Trebalo bi da ima pet spratova, dva podzemna, odnosno dva suterena. Imaće poseban dio gdje će se odvijati dijagnostika, počev od magnetne, skenera, ultrazvuka, rendgentskih aparata. Imaće dio gdje će biti sobe za trijažu, opservaciju, različite ambulante. Pored toga imaće svoj zaseban operacioni blok koji bi trebalo da ima pet operacionih sala. Urgentni centar će imati svoju zasebnu sterilizaciju, dvije intenzivne njege, jednu hirušku intenzivnu njegu, jednu internističku. Trebalo bi da ima 100 kreveta, 50 za hiruške, i 50 za internističlke discipline”, istakao je Eraković u razgovoru za CdM.

Jedan od prioritetnih projekata

Direktor Kliničkog centra je istakao da je usvojen i DUP, te da je Urgentni cenat ucrtan. Realizciju projekta vodiće Uprava javnih radova. Novac su obezbijedili Vlada i Ministarstvo finansija koji su ovoj projekat stavili na listu prioriteta, a i sam premijer Duško Marković se direktno uključio i zauzeo kako bi sve bilo realizovano.

Kada se govori o tehničkim detaljima, Eraković je objasnio da se trenutno priprema dokumentacija za raspisivanje tendera za glavni i idejni projekat.

“Zajedno sa konsultantima koje odredi Klinički centar, nadam se da ćemo brzo biti u prilici da predamo projektni zadatak kako bi Uprava za javne radove raspisala tender. Nakon toga i usvajanja tih odluka, odmah se stiču uslovi za raspisivanje tendera za izgradnju Urgentnog centra”, naglasio je Eraković.

Još jednom je apostrofirao da je ovo jedan od prioritetnih projekata, ne samo za Klinički centar, nego za zdravstveni sistem Crne Gore.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Сјутра искључења струје на великом дијелу градског и сеоског подручја

Из Црногорског електродистрибутивног система смо обавијештени да ће због радова на електро мрежи сјутра 22.9.2020.године …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *