Naslovna / Vijesti / Društvo / Elektronski upis u vrtiće i škole

Elektronski upis u vrtiće i škole

Upis u vrtiće, osnovne i srednje škole Ministarstvo prosvjete organizovaće elektronskim putem zbog situacije uslovljene epidemijom virusa korona, dok će u narednih nekoliko dana početi emitovanje priprema za maturski ispit. Portparol Ministarstva prosvjete Milica Lekić kazala je za Dan da je projekat UčiDoma dobra inicijativa koja ima efekta i koja je proistekla iz krize, ali je svako istraživanje pokazalo da su građani najvećim dijelom zadovoljni njenim kvalitetom.

“Upravo smo, putem još jednog relevantnog istraživanja, dobili sugestije od velike većine roditelja da projekat #UčiDoma treba da u određenom segmentu nastavi da živi i bude dopuna redovnom obrazovnom radu i doprinos opštem obrazovanju. Preciznije, prema najnovijem istraživanju, koje je sproveo IPSOS u saradnji sa Unicefom, većina roditelja smatra da su njihova djeca naučila da bolje koriste nove tehnologije kako bi pratila školski program preko interneta. Svaki drugi roditelj cijeni da i nakon ove krize treba nastaviti sa stvaranjem nastavnog sadržaja na televiziji i internetu”, kazala je Lekić.

Takođe, prema podacima iz istog istraživanja većina roditelja je zadovoljna kako su škole i vrtići reagovali na krizu nastalu epidemijom korona virusa, pa stoga nijesu ni zabrinuti da će djeca izgubiti radne navike zbog zatvaranja škola i vrtića.

“Vjerujemo da jeste tako i da su, čak i u ovakvim oklnostima, nastavnici uspjeli da zadrže učenike aktivnim i zainteresovanim za nastavni proces. To nam je važna smjernica, i nema sumnje da ćemo raditi na tome da #UčiDoma nastavi da funkcioniše u nekom obliku, kao dopuna naporima u obrazovanju i redovnom radu. Pitanje koje je sada na dnevnom redu, jeste na koji način to organizovati i koje teme obrađivati. Skloni smo tome da se na ovaj način, i nakon krize, posebno bavimo temama koje su od značaja i koje mlade mogu usmjeravati na prave sadržaje i prave vrijednosti: druge zemlje i načini života, film, umjetnost, predstavljanje naših srednjih škola, predstavljanje zanimanja… Spisak tema koje je moguće obrađivati je veliki, te ćemo sa velikim zadovoljstvom razmišljati u tom pravcu”, objasnila je Lekićeva.

Ona navodi da će kada je riječ o elektronskom upisu narednih dana biti predstavljen koncept i način upisa.

“Već sada sa sigurnošću možemo saopštiti da će upis u vrtiće, osnovne i srednje škole biti organizovan elektronskim putem. Dakle, ovo je još jedan, rekli bismo ogroman iskorak u pravcu digitalizacije i olakšavanja procedura za djecu i roditelje. I, što je podjednako važno, opet pripremljen u rekordnom roku”, kazala je Lekić.

Upisi u srednje škole planirani su u rokovima koji su slični dosadašnjim, odnosno predaja dokumentacije za buduće srednjoškolce planirana je za drugu polovinu juna.

“Takođe, i ove godine se vodimo istim principima: ima nešto manje od 7.000 polumaturanata, a planirano je sigurno više stotina mjesta preko broja djece koja završavaju osnovnu školu, tako da nema bojazni u vezi sa brojem upisnih mjesta biće mjesta za sve. Kada je riječ o konkursu za vrtiće i upisu u osnovne škole, oni će biti organizovani nešto ranije, i to na način da se iz sistema, odnosno postojećih baza povlači dio podataka, kako roditelji i djeca ne bi bili u obavezi da sami prikupljaju obimniju dokumentaciju. Dakle, sve će se stići i roditelji će na vrijeme, u narednih nekoliko dana, detaljno biti obaviješteni o elektronskom upisu na sva tri nivoa obrazovanja”, kazala je Lekić.

Dodaje da su projektom #UčiDoma zadovoljni jer, iako ništa ne može zamijeniti učionicu, njegovi rezultati, uz informaciju da je pripremljen u rekordnom roku, dovoljno govore.

“Oko 1. 500 snimljenih predavanja, 380.000 posjeta #UčiDoma sajtu od strane 93.000 korisnika, skoro 10.000 preuzimanja #UčiDoma mobilne aplikacije, milionske preglede #UčiDoma YT kanala 2. 274.000 prikaza na Jutjub kanalu. Dodatno, djeca imaju i na sajtu i na aplikaciji pripremne testove za mature i polumaturu, a narednih dana kreće i emitovanje pripremnih časova na televizijama”, kazala je Lekićeva.

EDnevnikMe za praćenje ocjena

Kada je riječ o digitalizaciji i ocjenjivanju, Lekićeva napominje da je urađena aplikacija eDnevnikMe putem koje roditelji na jednom mjestu mogu naći sve najvažnije podatke u vezi sa boravkom djece u školi.

“Tu, prije svega, mislim na ocjene iz svih predmeta, ali i podatke o svim novitetima, o planiranim izletima i dr. Lozinku i korisničko ime za aplikaciju eDnevnikMe roditelj može dobiti od odjeljenskog starješine. Ono što je posebno važno kada govorimo o ocjenjivanju, jeste da đaci ne smiju biti oštećeni. To nikako ne znači poklanjanje ocjena, ali je važno da, kada nastavnik ima dilemu, ona bude razriješena tako da učenik ne bude oštećen, i to se, između ostalog, navodi u uputstvu za ocjenjivanje koje je poslato školama. Mi smo, zajedno sa nastavnicima, učinili sve da i u ovom periodu đaci budu maksimalno angažovani, ali je prirodno da nastavnici imaju u vidu činjenicu da su okolnosti drugačije i da je potrebno posebno vrednovati zalaganje đaka i ažurnost u uključivanju u proces nastave na daljinu”, naglasila je Lekićeva.

O RTPV

Pročitajte i

DPS Pljevlja: Milinković podnio ostavku, Živković na čelu Radne grupe

Predsjednik Opštinskog odbora DPS Pljevlja Vlade Milinković podnio je ostavku na tu funkciju iz moralnih …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *