Naslovna / Vijesti / Politika / Од Секуле Дрљевића до Томпсона

Од Секуле Дрљевића до Томпсона

Дефинитивно је јасно, да  је Црна Гора, макар за српски народ, све мање мјесто за живљење, а све више за причање. Последњи извештај америчке организације Фридом хаус, коначно је констатовао да је овдје на власти „хибридни режим у којем је власт заснована на ауторитаризму“. Као таква „може истовремено да спроводи политичку репресију и расписује изборе“.  Да не би остало на оцјенама невладине организације наведене оцјене је потврдила америчка амбасадорка у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке.

Српски народ је додатно дискриминисан, јер се мјере социјалне дистанце, због епидемије корона вируса, селективно примјењују. Посебно се то односи на Српску православну цркву, митрополита Амфилохија, владике, свештенство и вјерујући народ.  Опијело је забрањено, а џеназа слободна. У Пљевљима је ухапшен Велимир Чабаркапа, због тога што је на свом Фејсбук профилу пародирао стихофе актуелне црногорске химне, доводећи их у везу са кокаином, чији шверц представља значајан извор прихода за тајни државни буџет. Доказ за то је  и последња акција немачке полиције, која је на црногорском државном броду заплијенила пола тоне кокаина. Правдање премијера Марковића чињеницом да је брод издат страној компанији остало је у сјенци смјене комплетне посаде брода Будва, која је враћена у Црну Гору и смјештена у карантин. Ако је један човјек шверцовао кокаин, како је саопштено, зашто се повлачи комплетна посада и које ће све мјере „дезинфекције“ бити примијењене на њима у карантину Вучје.

Да ли је веће вријеђање химне  њено довођење у везу са кокаином, или то што је у добром дијелуњен аутор,ратни злочинац  и усташки доглавникСекула Дрљевић.  Његова главна заслуга и допринос у обради народне пјесме која је пјевана још пре 100 година,  јесте  што је из ње избацио стих: „ ЈЕДИНА СИ ЗА СЛОБОДУ, ТИ ОСТАЛА СРПСКОМ РОДУ “. А „ свијетла мајска зора“ је 12.мај 1941.године, дан  када је Секула Дрљевић дошао из Павелићеве  Независне државе  Хрватске  у Црну Гору. Требало му је 2 мјесеца да 12.јула исте године организује Петровдански сабор на Цетињу, на коме је проглашена Независна држава  Црна Гора, под протекторатом фашистичке Италије. Зато није чудо што су са Петровданског сабора упућени поздравни телеграми Хитлеру и Мусолинију.

Нема сумње да се Секула Дрљевић прерачунао кад је повјеровао да ће његов долазак у Црну Гору  12.маја 1941.године, на  дан Светог Василија Острошког, бити берићетан и за њега и за Црну Гору. Историја сведочи како је завршио Секула и његова идеја фашистичке и антисрпске Црне Горе. Нажалост, данашњи црногорски властодршци силују историју, покушавајући да на трагу Секуле Дрљевића позиционирају некакву нову Црну Гору, у којој неће бити  мјеста за српски народ и Српску православну цркву.

И док је Европа славила 9.мај Дан побједе над фашизмом, у јутарњем програму  РТЦГ заорила се пјесма Марка Перковића Томпсона, хрватског пјевача , који и даље слави усташки покрет и Павелића. Мало им је и то било, па су у после поноћним часовима репризирали јутарњи програм и наступ усташког пјевача Томпсона. Још веће разочарење, представља извињење водитељке јутарњег програма Марије Разић, у коме признаје да је Томпсонов наступ могао да увриједи  „ један број“ грађана Црне Горе. Очигледно је мислила на Српски народ у Црној Гори. За модерне, режимске „антифашисте“ Томпсонов наступ очигледно није увреда. Доказ за то  је чињеница да није реаговала ни једна од режимских удруга: ДПС, СД, БС, СДП,ХГИ, албанске странке, СУБНОР и УБНОР.

Али ради се о залудном послу. И данас у оваквој Црној Гори сваки други човјек, на помен Светог Василија Острошког, устане,  скида капу и каже „Слава му и милост“. Напротив, чак ни најжешћи ДПС –овци,  на  помен  Мила  Ђукановића,  неће устати,  скинути капу и рећи „Слава му и милост“. Зато Ђукановићу бачи по´со,  НЕ НА ОСТРОГ.

НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ!

O RTPV

Pročitajte i

Krivokapić predložio sastav Vlade: Abazović potpredsjednik, Injac ministarka odbrane

Mandatar Zdravko Krivokapić upravo je predložio sastav nove Vlade. “Opredijelio sam se da imam samo …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *