Naslovna / Vijesti / Evropska komisija predlaže da se otvore granice u EU

Evropska komisija predlaže da se otvore granice u EU

Evropska unija planira da ukine mjere kontrole granica u Šengenu u narednih 30 dana, piše njemački Handelsblat. Evropska komisija će sjutra predstaviti svoj plan za povratak normalnosti u slobodi putovanja, a pojedini detalji su, kako navodi taj medij, već izašli u javnost.

“S obzirom na to da se zdravstvena situacija postupno poboljšava, trebalo bi promijeniti trenutni stav i okrenuti se neograničenom saobraćaju putnika”, stoji u prijedlogu Evropske komisije u koji je taj dnevnik imao uvid.

Komisija bi otvaranje granica predložila sjutra, zajedno s ostalim mjerama kojima bi se pomoglo oporavku turizma.

Pritisak na sve ministre unutrašnjih poslova EU je sve veći zbog smanjenja broja zaraženih ljudi, tako da bi putovanja u zemlje EU trebalo da budu ponovo omogućena. Međutim, Evropska komisija zahtijeva koordinirano djelovanje, a ne bilateralne akcije.

List piše da bi kontrole granica u Šengenskom prostoru trebalo postepeno ukinuti.

Taj proces ne treba odugovlačiti više nego što je potrebno, jer to samo predstavlja teret za zajedničko tržište, ali i život miliona građana EU, koji žele prednosti slobode putovanja, navodi list.

Pošto su preporučena ograničenja na spoljnim granicama EU do sredine juna, granice između zemalja EU treba da budu otvorene što prije, i to u narednih 30 dana.

To će, naravno, zavisiti i od epidemiološke situacije.

Izvor:

O RTPV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *