Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Apel poslodavcima da ne dijele otkaze

Apel poslodavcima da ne dijele otkaze

Poslodavcima u Crnoj Gori treba poslati apel da u trenutku krize, koju je izazvala pandemija korona virusa, ne otpuštaju radnike, poručeno je na jučerašnjoj sjednici Skupštine.

Tokom rasprave o Predlogu zakona o privrednim društvima, čulo se i da je u proteklih mjesec oko 3.000 građana ostalo bez posla.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević smatra da država treba naći način da obeshrabri poslodavce koji otpuštaju radnike, tako što u narednom periodu ta preduzeća neće moći da rade sa državom.

“Strogo se pridržavam takvog stava, iako to nije prihvaćeno. Saglasan sam da bi to imalo sudara sa Ustavom, ali na neki način treba kreirati ekonomske politike u tom smjeru, jer imamo veoma neodgovorne poslodavce koji u ovom trenutku otpuštaju radnike ne želeći da podijeli teret ekonomske krize. Treba da pošaljemo zajednički apel svim poslodavcima da u ovom trenutku krize ne otpuštaju radnike. To rade mnogi”, naglasio je Rakočević.

Prema riječima nezavisnog poslanika Neđeljka Rudovića, više od 3.000 crnogorskih radnika je ostalo bez posla proteklog mjeseca.

“Više od 20.000 domaćinstava prošlog mjeseca nije platilo račun za struju. Ako imamo u vidu šta se danas dešava nakon pandemije korona virusa, mislim da je vrijeme da se Vlada fokusira na stvarnost i da pokušamo zajednički pronaći odgovor na situaciju u kojoj se nalazimo i koja će iz dana u dan biti teža”, rekao je Rudović.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić istakla je da je Crna Gora tokom trajanja epidemije pokazala, ne samo sa aspekta očuvanja zdravlja ljudi, već i sa aspekta funkcionisanja ekonomije, pravovremene i odgovorne reakcije,

“Nijedan artikal nije falio, nijesmo imali prazne rafove. Svjedoci smo da nigdje nije bilo zastoja u prometu roba. Pravovremeno smo reagovali i sa prvim i drugim ekonomskim paketom mjera”, retkla je Sekulić tokom diskusije koja će biti nastavljena danas.

Ona je, govoreći o Predlogu zakona, navela da se novim rješenjem i razrađene zloupotrebe osnivača društva sa ograničenom odgovornošću, kao i da su definisane mogućnosti za sankcionisanje tih zloupotreba.

“Primjena ovog zakona omogućiće svim poslovnim subjektima da postanu relevatan i ravnopravan učesnik na jedinstvenom evropskom, ekonomskom prostoru, doprinijeće konkurentnosti i prosperitetu crnogorske ekonomije, odnosno dobrobiti biznisa i građana Crne Gore”, kazala je ministarka.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić ukazao je da je prvi Zakon o privrednim društvima donijet je prije skoro dvije decenije.

“Vjerujem da su najinteresantnija poglavlja koja se tiču osnivanja privrednih društava, ali i prava akcionara. U prethodnih deceniju i po imali smo najviše primjedbi upravo na ove zakonske norme. Pitanje je na koji način se zakon odnosi posebno prema manjinskim akcionarima. Rekao bih da su prava manjinskih akcionara ovim zakonom zaštićena i rekao bih da je to najpozitivnija promjena u ovom dijelu”, ukazao je Sekulić.

Izvor: Dnevne novine

O RTPV

Pročitajte i

EPCG: Cijena struje zavisiće od dešavanja na berzi

Koeficijent zaduženosti EPCG na 30. jun iznosi 0,11. Može se zaključiti da je stepen zaduženosti …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *