Naslovna / Vijesti / Društvo / Pokrenuta akcija #UslugePodrškeDoma namijenjena djeci sa smetnjama u razvoju

Pokrenuta akcija #UslugePodrškeDoma namijenjena djeci sa smetnjama u razvoju

Svi crnogorski centri za dnevni boravak, NVU „Zračak Nade“ i Udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju (članice NARDOSa) uz podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja i UNICEF-a, pokreću akciju #UslugePodrškeDoma kroz koju pozivaju sve stručne radnike i saradnike da objavljuju snimke raznih aktivnosti za djecu sa smetnjama u razvoju na društvenim mrežama i tako daju podršku za njihov razvoj u kućnim uslovima.

Pored korišćenja #UslugePodrškeDoma, potrebno je snimke poslati na email dcpljevlja@t-com.me kako bi bili objavljeni i na onlajn Platformi.

“JU Centar za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom Pljevlja i NVU „Zračak Nade“ u okviru projekta koji kofinansiraju Evropska unija i Vlada Crne Gore pokrenuli su 9. aprila 2020. godine Platformu za podršku pružanju usluga socijalne i dječije zaštite i sajt projekta. Platforma služi za podršku djeci i mladima sa smetnjama u razvoju i odraslim licima sa invaliditetom i njihovim roditeljima jer su zbog pandemije korona virusa od 16. marta ne pružaju usluge korisnicima u dnevnim centrima i udruženjima a koristiće se i kasnije, po prestanku pandemije”, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Platforma koju trenutno koristi 240 osoba služi za saradnju sa svim korisnicima usluga 14 dnevnih centara u Crnoj Gori i 6 Udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju članica NARDOSa, a svi zainteresovani joj mogu pristupiti preko sajta JU Centar za dnevni boravak Pljevlja www.dnevnicentarpv.me ili www.servisipodrskezasve.net

Direktorica JU Centar za dnevni boravak Pljevlja Svetlana Dujović planirano je bilo da se ova platforma kreira u septembru, ali se zbog hitnosti novonastale situacije usljed pojave COVID-19 počelo sa njenom realizacijom ranije.

“Njeno usavršavanje je u toku, trenutno funkcionišu samo dva modula, pa je ovo još uvijek radna verzija, ali bitno je da je već korisna mnogobrojnim porodicama sa djecom sa smetnjama u razvoju. Materijali i video sesije mnogo znače roditeljima jer se preko nje pruža podrška razvoju i očuvanju sposobnosti djece i mladih sa smetnjama u razvoju u kućnim uslovima. Naravno, dobrodošla nam je svaka pomoć u vidu poboljšanja pristupa platformi kroz obezbjeđivanje tableta i brzog Interneta“, objašnjava Dujović.

Platforma ima dio za online savjetovanje – komunikaciju sa psihologom, stručnim radnicima i ostalim osobama koje mogu da podijele značajne informacije i dio za razmjenu materijala koji pripremaju defektolozi, psiholozi, pedagozi, radni terapeuti, fizioterapeuti, socijalni radnici i drugi.

Osoblje i roditelji djece sa smetnjama u razvoju koji koriste usluge dnevnih centara i udruženja roditelja i osobe sa invaliditetom a i drugi zainteresovani roditelji koje žele da pristupe platformi treba da pošalju svoju e-mail adresu, ime i prezime na mail dcpljevlja@t-com.me i dobiće lozinku za pristup platformi, zaključuje se u saopštenju Ministarstva rada.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Programska šema za srijedu, 23. 9. 2020.

  SRIJEDA 23.9.2020.     7,00-7,40 AUTO SHOP“- repriza   Strana produkcija 7,40-7,50 Pljevlja u …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *