Naslovna / Vijesti / Društvo / Svi osnovci besplatno mogu ući u nacionalne parkove

Svi osnovci besplatno mogu ući u nacionalne parkove

Svi osnovci će, po stvaranju epidemioloških uslova, moći besplatno da posjećuju sve nacionalne parkove u Crnoj Gori, saopštio je danas ministar prosvjete Damir Šehović, nakon potpisivanja memoranduma sa direktorom Javnog preduzeća za nacionalne parkove Elvirom Klicom.

“Ovaj memorandum se odnosi na skoro 70.000 osnovaca. On je jedan od načina da pomognemo djeci da prepoznaju kvalitet, cijene prirodu i druge ljude, razumiju da su i oni sami dio prirode, te da kao takvi imaju ispunjen i kvalitetan život. Ali i da ga takvim učine za sve nas“, poručio je Šehović.

On je podsjetio da je ulaz u Parkove već besplatan za djecu vrtićkog uzrasta, te da će se raditi na tome da se i srednjoškolcima da ista mogućnost.

„To je princip funkcionisanja Ministarstva – obezbjeđivanje kvalitetnih sadržaja za djecu i mlade u svim oblastima. Ova vrsta aktivnosti je od velike važnosti, jer njima gradimo ličnost djeteta i njegov stav prema svijetu. Kakve ljude vaspitavamo, takva će nam budućnost biti. Zato treba da odgajamo plemenite i obrazovane ljude, jer oni imaju potencijala da sjutra mijenjaju svijet“, dodao je on.

Prema riječima Klice, posebno dizajnirane trajne ulaznice biće narednih nedjelja podjeljene učenicima osnovnih škola i djeci osnovnoškolskog uzrasta u resursnim centrima.

“Benefiti Memoranduma su višestruki i podrazumjevaju podizanje nivoa svijesti mladih o značaju zaštite prirodnih vrijednosti, sticanje novih znanja o najznačajnijim biljnim i životinjskim vrstama, pojavama i procesima u prirodi, kao i podsticanje na duži boravak na otvorenom, u zdravoj životnoj sredini i zaštićenoj prirodi“, dodao je on.

Memorandum ne omogućava samo besplatne organizovane posjete osnovnih škola, već i besplatne individualne posjete.

Osim navedenog, Nacionalni parkovi će sprovoditi obuke i radionice za đake, koje su u skladu sa nastavnim planovima i programima. Takođe, sprovodiće se radionice povodom važnih ekoloških datuma.

O RTPV

Pročitajte i

Najviše diskriminacije na radu

Građani smatraju da je najveći stepen diskriminacije u oblasti zapošljavanja, a najmanji u zdravstvu, pokazalo …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *