Naslovna / Vijesti / Politika / Саопштење Општинског одбора СНП Пљевља

Саопштење Општинског одбора СНП Пљевља

Црна Гора пролази кроз, можда, најтежи период у својој новијој историји, обиљежен последицама пандемијског вирусног обољења под називом Корона – Ковид 19.

Здравствени радници и службе су показали висок степен ефикасности, организованости, стручности и посвећености у спречавању ширења епидемије. Све њене последице је тешко сагледати и процјенити.

Црногорско друштво, на жалост, показује знакове и неких других болести, ништа мање опасних. Једна од њих је дијагностификована као ендемска корупција а обзнанила је  нико други него амбасадорка Сједињених америчких држава у Црној Гори.

Корупција је увијек повезана са поквареношћу, поткупљивошћу,подмићивањема све ради стицања сопствене користи и очувања незаслужено освојених привилегија кроз злоупотребу друштвеног и државног положаја, радног мјеста, повјерене функције и слично.

Свака професија је подложна да оболи од вируса корупције, зависно од личног имунитета појединца и његовог професионалног интегритета.

Никада не треба ни у једној прилици се „бацати каменом“ на професију и занимање јер њихов углед и повјерење грађана у њих зависи од појединаца који их обављају.

Али зато треба у свакој прилици, па и на овај начин указивати на примјере непрофесионалног обављањаповјрених послова од стране појединаца и захтијевати, кроз процедуру засновану на закону њихову одговорност – моралну, дисциплинску и кривичну.

Нека занимања су посебно изложена перцепцији јавности. Једно од њих је и занимање полицајца – чувара јавног реда и мира и личне и материјалне сигурности грађана. На жалост, ових дана свједоци смо непрофесионалног односа појединих полицијских службеника према грађанима који изражавају на миран начин своје неслагање са притварањем свештених лица Српске православне цркве у Црној Гори којима се ограничава уставно право на слободу мисли, савјести и вјероисповјести.

Социјалистичка народна партија најоштрије осуђује прекомјерну употребу физичке силе испољене на грађанима Пљеваља 13. маја ове године на протестној шетњи на градском корзоу, захтијевајући идентификацију и процесуирање полицијских службеника који су прекршили службена правила.

Не спречава се опасност од ширења вирусне епидемије, а што је био изговор за ангажовање полицијских снага за онемогућавање скупа, батињањем лица које не пружа отпор од стране седморице полицајаца, која сцена је забиљежена у нашем граду. Такви полицајци немају право да носе униформу са симболима државе Црне Горе.

Истовремено позивамо руководство полиције и надлежне државне органе да, у циљу смиривања постојећих тензија, поведу на примјеран начин дијалог са грађанима, ради успостављања нарушеног повјерења. Безбједност државе и грађански мир најбоље ће чувати грађани који имају повјерење у државне органе.

Предсједник

Општинског одбора СНП Пљевља,

Будимир Тањевић

O RTPV

Pročitajte i

Pogledajte koja partija je potrošila najviše novca za reklame na Fejsbuku

Političke partije i izborne liste potrošile su više od 77 hiljada eura za sponzorisanje njihovih …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *