Naslovna / Vijesti / Društvo / Davidović: Nadam se da će granice biti otvorene što prije

Davidović: Nadam se da će granice biti otvorene što prije

Državni sekretar za turizam u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović, upozorio je sve ugostitelje i građane da poštuju mjere koje je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo, održavaju distancu, nose maske…

On je podsjetio koje su sve obaveze ugostitelja. Rekao je da inspektori redovno kontrolišu na terenu, te da danas nije  bilo previše nepravilnosti.

On je upozorio da svi moraju poštovati savjete struke kako ne bi došlo do eskalacije virusa, jer bi tada turistička sezona bila definitivno izgubljena.

Otvaranje granica definisaće se zajedno sa preporukama  Instituta za javno zdravlje.

“Otvaranje granica zavisiće od procjene srtruke kava je epidemiološka situacija. Kako i prema kojim državama zavisiće i od situacije na emitivnim tržištima. Svima nam je u ineteresu da što prije počne da se radi punim kapcitetom, ali moramo biti disciplinovani da sačuvamo ono što smo postigli. Moramo da budemo strpljivi još jedajn kraći vremenski epriod. Jako je važno da slušamo struku. Nadamo se da će granice biti otvorene što prije, ali to moramo da uradimo u skladu sa standardima. Moramo da sačekamo da vidimo i kakve će biti odluke Evropske unije. Svima se žuri, ali je ova situacija globalna. Insistiraćemo na standardima”, jasan je Davidović.

Davidović je saopštio da razmatraju nekoliko modela podrške turizmu.

Mjere

Podsjetio je Davidović na obaveze ugostitelja kada gvoorimo o mjerama koje se moraju poštovati.

“Na ulazu/izlazu u ugostiteljski objekat na vidnom mjestu istaknu obavještenje o propisanim privremenim mjerama prevencije i suzbijanja novog koronavirusa sa uputstvima za njihovu primjenu. Za stolom sjede najviše četiri gosta, osim ako su gosti članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva, kada je moguće da za istim stolom sjedi više gostiju, a  između stolova, obezbijede udaljnost od najmanje dva metra , u skladu sa preporukama IJZCG”, istakao je Davidović.

Maske obavezne

Napomenuo je da  zaposleni moraju nositi zaštitne maske, da se obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku zaposlenih, u skladu sa preporukama IJZCG, sredstva za dezinfekciju ruku gostiju na ulazu/izlazu u ugostiteljski objekat dezinfekcionim sredstvima, u skladu sa preporukama IJZCG.

Davidović je podsjetio da se onemogućuje usluga samousluživanja, stajanja i zadržavanja ispred šanka.

“Obaveza ugostitelja je da obezbijede redovno održavanje higijene i dezinfekciju zajedničkih prostorija, mobilijara, opreme i sl., u skladu sa preporukama IJZCG. U ugostiteljskom objektu (unutar objekta i na terasi/bašti) obezbijede obilježena mjesta za higijensko odlaganje otpada”, napomenuo je Davidović.

Testiranja

Sanja Medenica, načelnica Odjeljenja za epidemiologiju zaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje, kaže da još vrše testiranja po epidemiološkim indikacijama pored širokog testiranja asimptomatskih pacijenata.

Ona je dodala da se nada da će građani da nastave da poštuju mjere.

“Međutim, ako do toga ne dođa možemo se vratiti dva koraka nazad”,  saopštila je doktorka Medenica, dodajući da se kraj epidemije može proglasiti tek nakon 28 dana od posljednjeg registrovanog slučaja.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Novih 520 slučajeva korone, 25 u Pljevljima

Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *