Naslovna / Vijesti / Društvo / Univerzitet Crne Gore tokom pandemije provjerio 16 master radova

Univerzitet Crne Gore tokom pandemije provjerio 16 master radova

Od uvođenja mjera za sprečavanje širenja korona virusa, uz pomoć softvera iThenticate je provjereno 16 master radova, dok je od početka godine provjereno njih 35, saopšteno je Dnevnim novinama iz Univerziteta Crne Gore UCG.

Od početka primjene iThenticate softvera, svi master radovi i doktorske disertacije su prošli kroz kontrolu ovog softvera, prije dostavljanja na uvid javnosti. Kada je riječ o master radovima, od početka godine, provjereno je 35 master radova, dok je od početka uvođenja mjera za sprečavanje širenja virusa COVID-19 broj provjerenih radova 16. Kad je riječ o doktorskim disertacijama, od početka primjene softvera iThenticate kontrolisane su 34 doktorske disertacije, navode iz UCG i ističu da je u slučaju nepravilnosti, kandidat dužan da koriguje sporne djelove u roku od 30 dana od dana dostavljanja sugestija komisije.

“Nepravilnosti uočene kod radova, definisane su Odlukom o korišćenju softvera za utvrđivanje plagijata na Univerzitetu Crne Gore, odnose se na kopiranje: preuzimanje, odnosno korišćenje istog ili sličnog sadržaja, teksta, paragrafa ili dijela paragrafa, ideje, metode i tome slično, bez korišćenja navodnika i navođenja izvora iz kojeg je preuzeto (tj. bez citiranja originalnog sadržaja) i autoplagijat koji se odnosi na korišćenje ranije publikovanog djela (parcijalno ili u cjelini) od strane istog autora bez adekvatnog navođenja istog”, pojasnili su iz UCG.

Kako ističu, najčešći oblik nepravilnosti se dešava kada autori doktorske disertacije govore o tuđim rezultatima.

“Naime, umjesto da rezultate do kojih su došli drugi istraživači predstave svojim riječima, na način kako su ih oni vidjeli i interpretirali, ponekad preuzimaju interpretaciju rada od samih autora, sa minimalnim izmjenama. Pravila zahtijevaju da, ukoliko je neophodno da se dio sadržaja tuđeg rada prenese od riječi do riječi, taj dio stave pod navodnicima i propisno citiraju. Ponekad se dešava da doktorandi slijede pravila citiranja koja važe u njihovoj naučnoj oblasti, u kojoj se može citirati dio tuđeg dijela bez navođenja citata”, navode iz UCG.

Svi doktorandi, napominju iz Univerziteta, prolaze dvostruku provjeru.

“Prva provjera je univerzitetska. Kako je obavezno da se istraživanje, odnosno dio istraživanja iz disertacije objavi u renomiranom inostranom časopisu, tako rad prolazi i kontrolu časopisa sa SCI liste, koji svi imaju unutrašnju kontrolu na provjeru plagijata. Kod četiri disertacije zahtijevano je da autor, zajedno sa mentorom, izvrši korekcije u navođenju istraživanja koja nijesu sopstvena”, pojasnili su iz UCG.

Podsjećanja radi, shodno odluci o korišćenju Ithenticate softvera, evaluaciju autorskih radova vrše Odbor za doktorske studije, Odbor za magistarske studije i Uređivački odbor UCG.

Takođe, rezultat primjene metode za provjeru plagijata je pozitivan ako postoje elementi koji se mogu tumačiti kao plagijat. Indikatori pozitivnog rezultata za doktorske disertacije i magistarske/master radove su ako postoji bilo koji dio teksta koji je direktno preuzet od drugih autora bez navodnika i originalnog izvora ili ako postoji bilo koji segment metode, ideje i slično koji je preuzet, a da nije citirano originalno djelo u kome su metoda, ideja, software i drugo uvedeni.

Rad je plagijat i ako postoji više od 30 odsto sličnosti između doktorske teze/master rada kandidata i autorskih radova drugih autora, a da nisu navedeni izvori ili ako kandidat ne navodi jasno djelove sopstvenih naučnih radova u master radovima ili doktorskim tezama.

Izvor: Dnevne novine

O RTPV

Pročitajte i

Programska šema za nedjelju, 6. 12. 2020.

    NEDJELJA 6.12.2020.     9,00-10,00 Muzički program     10.00-11,00 PLJEVALJSKE NOVEMBARSKE SVEČANOSTI …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *