Naslovna / Vijesti / Hronika / Utvrđena povreda prava i prekoračenje ovlašćenja policije u Pljevljima

Utvrđena povreda prava i prekoračenje ovlašćenja policije u Pljevljima

Savjet za građansku kontrolu rada policije danas je održao sjednicu na kojoj su razmotrene pristigle pritužbe i inicijative u vezi sa postupanjem policije.

Redovna sjednica kojom je predsjedavao mr Aleksandar Saša Zeković održana je u sjedištu Udruženja pravnika Crne Gore i prisustvovali su joj članovi prof. dr Dražen Cerović, advokat Zoran Čelebić  i doc. dr Branislav Radulović. Savjet je konstatovao ostavku člana ispred Ljekarske komore Crne Gore i odlučio da o tome obavijesti ovlašćenog predlagača i Skupštinu Crne Gore.

Savjet je ponovo razmotrio postupanje policijskih službenika u Pljevljima, Nikšiću i Andrijevici i uzmijajući u obzir sve date okolnosti i činjenicu da su se okupljeni oglušili na sva izdata upozorenja i naređenja ocijenjeno je da su se nesporno stekli uslovi za primjenu sredstava prinude pa su odluka o tome bile osnovane i ispravne. Savjet će pažljivo razmotriti svaki navod o prekoračenju policijskih ovlašćenja. Konstatovao je da su određene ocjene Savjeta u vezi ove materije bile predmet brojnih političkih manipulacija, posebno povodom događaja u Pljevljima, sa ciljem da se ospori objektivnost i kredibilitet ali i da se nanese šteta institucionalnom okviru i kapacitetima Crne Gore. Savjet je odbacio takve pristupe i pokušaje sa opredjeljenjem da nastavi sa nepristrasnim radom i osnaži ukupan društveni dijalog o vladavini prava i zaštiti ljudskih prava.

Savjet je, po sopstvenoj inicijativi, razmotrio postupanje policijskih službenika CB Pljevlja prema građaninu O.M. (1999). Načelnik CB Pljevlja Dragan Slavulj dostavio je svu traženu dokumentaciju i bio u stalnoj komunikaciji sa Savjetom što potvđuje riješenost Uprave policije da se podrži svaka provjera primjene ovlašćenja i da se ne zataškava i ne prikriva nijedan primjer eventualnog prekoračenja ovlašćenja. Dodatno, Savjet konstatuje da je utvrđen identitet postupajućih službenika u konkretnom slučaju, što povrđuje postojanje  kulture odgovornosti u ovoj organizacionoj jedinici policije.

Policija je Savjetu saopštila da je O.M. lišen slobode zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo napad na službeno lice u vršnjenju službene dužnosti i da je nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu, u svojstvu osumnjičenog, pušten da se brani sa slobode.

Na osnovu uspostavljene komunikacije sa roditeljima mladića O.M. i koristeći član 11. Poslovnika o radu, u dijelu sjednice Savjeta je učestvovao otac mladića, Miroslav Mijatović (identitet se objavljuje na osnovu saglasnosti). Njegov iskaz pred Savjetom je bio od važnosti za predmetni slučaj. U vezi sa tim Savjet naročito očekuje, na osnovu  analiza i preporuka građanskog nadzora, postupanje unutrašnje kontrole policije.

Savjet je na osnovu dostupne dokumentacije i video zapisa, ocijenio da su policijski službenici CB Pljevlja u postupanju prema građaninu O.M. prekoračili ovlašćenja zbog čega je došlo do povrede prava. Savjet ocjenjuje da su tokom odgovarajućih obuka policijski službenici stekli dovoljno znanja i iskustva da savladaju otpor bez prekoračenja ovlašćenja i nanošenja povreda što je u konkretnom slučaju izostalo. Na video zapisu je očigledno da policijski službenici nastavljaju sa postupanjem i onda kada je prestao svaki osnov i smisao dalje intervencije.

Savjet preporučuje Upravi policije da bez odlaganja uspostavi dijalog sa zdravstvenim i naučnim ustanovama, roditeljskim strukturama, ljudskopravaškim institucijama i organizacijama kako bi se osmislile smjernice za odgovorno i profesionalno postupanje i djelovanje policije prema osobama sa invaliditetom u svakoj situaciji.

Savjet je razmotrio pritužbe Centra za građansko obrazovanje i Društva profesionalnih novinara Crne Gore koje se odnose na postupanje službenika Centra bezbjednosti Nikšić prema novinaru Veliši Kadiću. Savjet se upoznao sa dokumentacijom koju je dostavio načelnik CB Nikšić a koja uključuje zapisnik o obavještenju prikupljenom od građanina koji je potpisao bez unošenja primjedbi i uz traženje primjerka za sebe novinar Kadić i službenu zabilješke policijskih službenika. Savjet je, nastavljajući rad na predmetu, odlučio da na narednu sjednicu Savjeta pozove da neposredno prisustvuje novinar Kadić. Takođe, Savjet je odlučio da kompletnu raspoloživu dokumentaciju dostavi na upoznavanje i izjašnjenje podnosiocima pritužbi i novinaru.

O RTPV

Pročitajte i

U Podgorici, Beranama i Pljevljima procesuirana po jedna osoba zbog kršenja mjera

Zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima policija je podnijela krivične prijave protiv tri osobe, objavljeno je …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *