Naslovna / Vijesti / Kultura / 18. maja u JU Zavičajni muzej izložba vezenih jastuka „Slatko spavaj“

18. maja u JU Zavičajni muzej izložba vezenih jastuka „Slatko spavaj“

U ponedeljak 18. maja, u JU „Zavičjni muzej“ biće otvorena izložba vezenih jastuka „Slatko spavaj“. Organizatori izložbe su JU „Zavičajni muzej“ i JU „Muzeji i galerije“ Nikšić.

40 vezenih jastuka čini postavku izložbe pod nazivom „Slatki snovi” nikšićkih Muzeja i galerija koja će biti otvorena u JU Zavičajni muzej Pljevlja. Eksponati su dio etnografske zbirke ustanove, a otkupljeni su 2012. godine na prostoru Banjana i Drobnjaka. Specifičnost izložbe jeste što je to prva etnografska izložba koju JU „Zavičajni muzej“ Pljevlja organizuje u saradnji sa nekom drugom institucijom.

Direktorica JU „Muzeji i galerije“ Nikšić mr Jelena Đukanović istakla je da su ovi jastuci pravo blago koji nam približavaju i oslikavaju svakodnevni život i duhovnost jednog naroda, njegove običaje i vjerovanja.

Autorka izložbe Stana Marušić kazala je da je ukrašavanje vezom staro koliko i ljudski rod i da vez spada u najljepša ostvarenja naše narodne umjetnosti.

Ono što će ovoga puta biti drugačije jeste da neće biti zvaničnog otvaranja izložbe već ćete otvaranje moći da pratite putem živog prenosa na facebook stranici JU „Zavičajni muzej“.

O Vanja Janjušević

Pročitajte i

Ministarstvo kulture podržalo Opštinu Pljevlja sa 12.000,00 eura za realizaciju 4 projekta iz oblasti kulturno – umjetničkog stvaralaštva

U cilju podsticaja i podrške razvoju kulture kroz programe sufinansiranja projekata iz oblasti kulturno umjetničkog …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *