Naslovna / Vijesti / Društvo / Pas Lazo duša našeg grada

Pas Lazo duša našeg grada

Sigurno da ne postoji stanovnik naše opštine koji ne zna za jedno čupavo, simpatično i umiljato stvorenje, koje već nekoliko godina, ponosno, krstari pljevaljskim ulicama. Vjerovatno i da ne postoji neko, ko stanuje u centralnom djelu grada, da ne čuje ili ne prepoznaje lavež, psa koji je među našim žiteljima, poznat kao Lazo.

Najviše dogodovština sa preslatkim psom, mogle bi se ispričati na proljeće i ljeto, kad su bašte od kafića pune, ali i vrata od istih širom otvorena, tada možete ugledati Laza u njegovom „elementu“, bukvalno na svakom koraku. U jednom momentu lijeno se izležava na trotoaru, dopuštajući sunčevim zracima da potamne njegovu gustu dlaku, a već u drugom momentu dok razgovarate sa svojim prijateljima i ispijate kafu, Lazo će se neprimjetno pojaviti ispod vašeg stola, posmatrati vas i strpljivo čekati da ga počeškate, a onda će otići da se izležava na drugo mjesto, prije nego što i shvatite da nije pored vas.

Ako mislite da je Laki samo jedan običan pas koji nema drugog posla, osim da leži nasred ulice – grdno se varate. Kao svaki dobri, odgovorni pas, nekad se čini da i Lazo ima unaprijed isplaniran raspored. Pored toga što je „počasni gost“ u mnogim lokalima, on svaku noć, ponosno brani svoju teritoriju tj. cijelu glavnu ulicu od nasrtaja drugih pasa lutalica, a hranu koju dobija od građana kojima je prirastao za srce, ukopa u neko skriveno mjesto da „čelabrcne“ kad ostane sam sa sobom.

Iako izgleda da psi najviše vole da su u društvu ljudi i njima nekad dosadi gradska gužva, vika i saobraćaj i požele neko vrijeme da provedu u prirodnom ambijentu – tako i Laki kad mu dosadi izležavanje, maženje, tepanje i češkanje, odluči da prošeta parkom ili malo usamljenim dijelovima grada, pa je često viđen i na stazi u Kamberima.

Nema sumnje da je ova “čupava lopta“ pobrala simpatije svakog djeteta, ali i dosta starih sugrađana i da je u neku ruku postala simbol i dio svakodnevice Pljevljaka. Nadamo se da će dobri prijatelj i čuvar naše čaršije, Lazo još dugo šetati ovim ulicama i svima nama izmamljivati osmjehe.

O Ana Dragaš

Pročitajte i

Za tri godine primljeno 515 vojnika po ugovoru

Ministarstvo odbrane je nakon spovedenih intervjua i provjera protekle sedmice u Vojsku Crne Gore primilo …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *