Naslovna / Vijesti / Društvo / UNICEF-ovi mladi reporteri poručuju #ZaustavimoNasilje

UNICEF-ovi mladi reporteri poručuju #ZaustavimoNasilje

Tokom globalne pandemije COVID-a-19, mnogi tehnologiju uzimaju „zdravo-za-gotovo“ radi učenja, igre i komuniciranja s najbližima, dok su se i razne usluge, obrazovne, zdravstvene, dječje i socijalne zaštite, preselile na internet. Bezbjednost na internetu postala je još bitnija tokom ove krize zbog njegove učestalije upotrebe od strane djece i mladih radi učenja na daljinu. Veće korišćenje interneta znači da su mladi sada više izloženi raznim rizicima, među kojima je i vršnjačko nasilje na internetu ili sajberbuling, saopšteno je iz UNICEF-a Crne Gore.

Tim povodom, UNICEF-ovi mladi reporteri snimili su kratki video za kampanju na društvenim mrežama #ZaustavimoNasilje i pozvali vršnjake da savladaju vještine kulturne komunikacije na internetu i van njega.

„Normalno je da imamo različita mišljenja o raznim stvarima i to nije problem, već je problem kada neko svoje mišljenje nameće i vrijeđa druge koji misle drugačije. Bitno je da naučimo da se kulturno raspravljamo na internetu i van njega“, objašnjava mlada reporterka Dunja Šestović.

Mladi reporteri smatraju da je ovo i pitanje zdravog razvoja, jer se dešava da djeca i mladi ne znaju kako da izađu na kraj s ljubomorom i zavišću, a da to rezultira vrijeđanjem drugih na internetu.

„Mislim da treba više da razgovaramo i kod kuće i u školi o raznim emocijama, poput ljubomore i zavisti, i o načinima da se s njima suočimo. Nije sramota osjećati bilo koju emociju. Bitno je da naučimo kako da ih prepoznamo i kako najbolje da reagujemo na njih“, objašnjava mladi reporter Đorđe Ivanović.

Uloga svjedoka nasilja ključna je za njegovo zaustavljanje, smatraju mladi reporteri i to su istakli u videu, koji su snimili na ovu temu. Oni su pozvali sve učesnike onlajn komunikacija da ćutanjem ne podržavaju nasilje, već da ga prijave i da nasilnike izbace iz komunikacije na internetu.

„Postoje mogućnosti da se nasilje prijavi na društvenim mrežama, kao i da se nasilnik blokira kako ne bi više bio dio komunikacije. Vjerujemo da je to pravi odgovor na ovakve pojave“, poručuje mladi reporter Emir Drešević.

Ova akcija, između ostalog, rezultat je radionica o nasilju koje su mladi reporteri, tokom posljednjeg mjeseca, imali sa psihoterapeutkinjom Darijom Petović-Bambur.

„Vršnjačko nasilje je problem na koji mladi često ukazuju kada ih pitamo šta im smeta u društvu. Ako se o tome ne razgovara, propuštamo šansu da zaustavimo nasilje i da pomognemo i nasilnicima, i žrtvama, i svjedocima, da se suoče sa time i izrastu u odgovorne građane koji će podržavati stvaranje nenasilnog, emotivno pismenog društva“, poručuje Petović-Bambur.

#ZaustavimoNasilje posljednja je u nizu akcija mladih reportera otkako je počela kriza izazvana koronavirusom.

“Do sada su mladi reporteri pozivali na uspostavljanje ravnoteže između vremena provedenog na internetu i van njega kroz akciju #DomaOflajn, na praćenje kvalitetnih medijskih sadržaja, na provjeravanje tačnosti svih informacija i praćenje pouzdanih izvora informacija Prema nedavnom istraživanju Ipsosa, sprovedenom uz podršku UNICEF-a, svaki treći roditelj je primijetio mlade reportere, a 91 odsto ih smatra dobrim primjerom za mlade u društvu”, dodaje se u saopštenju.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Završni radovi na adaptaciji i izgradnji sportskih igrališta u Gagovića imanju i terenu kod Gimnazije

U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, Opština Pljevlja realizuje izgradnju novog terena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *