Naslovna / Vijesti / Društvo / Od danas elektronski upis u osnovne škole

Od danas elektronski upis u osnovne škole

Elektronski upisi u osnovne škole počeće danas, najavljeno je iz Ministarstva prosvjete.

Ministar prosvjete Damir Šehović i rezidentna koordinatorka sistema Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori Fiona Mekluni, saopštili su da je Ministarstvo uz pomoć kancelarije UN pripremilo elektronsku platformu za upise u vrtiće, osnovne i srednje škole.

Time će, kako su naveli, upisna procedura biti olakšana i usklađena sa epidemiološkom situacijom.

Sva tri upisa, dodaju, smještena su na jednu platformu, a adresa je www.upisi. edu.me.

Šehović je istakao da će elektronski upis biti veoma jednostavan, dostupan i da je koncipiran tako da, u najvećoj mogućoj mjeri smanjuje unos podataka od samog korisnika.

“Velika prednost elektronskog upisa jeste to što sve završavate iz svog doma, te što su servisi dostupni 24 sata”, kazao je Šehović.

Prema njegovim riječima, sistem je koncipiran tako da, u najvećoj mogućoj mjeri skraćuje i samu elektronsku proceduru, jer se mnogi podaci preuzimaju automatski iz postojećih baza podataka, kako ih roditelji ne bi morali unositi.

Mekluni je saopštila je da je crnogorski sistem obrazovanja u posljednja dva mjeseca jasno pokazao kako tehnologija može da se upotrijebi u svrhu pružanja obrazovnih mogućnosti za sve.

“Da bi se roditeljima omogućilo da bezbjedno i blagovremeno upišu djecu u osnovnu školu i vrtiće, UNDP je zahvaljujući sredstvima Evropske unije (EU) kreirao novi elektronski servis, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i Ministarstvom javne uprave. Ovo je dugoročno digitalno rješenje koje će olakšati postupak i roditeljima i djeci, a i upravama škola. Troši se manje vremena i manje papira, a sve se može obaviti iz udobnosti vašeg doma”, rekla je Mekluni i dodala da je e-upis automatizovan i oslanja se na Nacionalni sistem za razmjenu podataka koji su zajednički uspostavili UNDP i Ministarstvo javne uprave, uz finansijsku podršku EU.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

U četvrtak isključenja struje na seoskom području

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 3. decembra, bez napajanja električnom energijom u Pljevljima …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *