Naslovna / Vijesti / Društvo / Još 13 dana bez inficiranih i bićemo „corona free zone“!

Još 13 dana bez inficiranih i bićemo „corona free zone“!

Kraj epidemije će biti proglašen kada ukupno 28 dana ne bude virusa.

Crnoj Gori ni juče nije bilo novoinficiranih korona virusom, već 15. dan, a iz Instituta za javno zdravlje Pobjedi su kazali da će zvanično proglašenje kraja epidemije biti kada ukupno 28 dana ne bude zaraženih, piše Pobjeda.

Od početka epidemije ukupno je bilo 324 oboljelih, oporavljenih 312, a još su oboljele ukupno tri osobe – po jedna u Ulcinju, Gusinju i Bijelom Polju.

Iz Instituta su za Pobjedu pojasnili što znači kraj epidemije, a što „corona free zone“. Naveli su da je zvanično proglašenje kraja epidemije procedura koja „per se“ nije definisana zakonom, niti podzakonskim aktima.

“U praksi i među strukom je uobičajeno da se epidemija jedne zarazne bolesti odjavljuje kada tokom trajanja dva prosječna vremena inkubacije nije bilo novoregistrovanih slučajeva obolijevanja koji su se zarazili na jednoj teritoriji. U ovom slučaju, znači, radi se o situaciji da se tokom 28 dana niko virusom nije zarazio u Crnoj Gori”, pojasnili su iz Instituta, prenosi Pobjeda.

Kada se radi o samom činu odjavljivanja, odnosno proglašavanja kraja epidemije neke zarazne bolesti, to, kako pojašnjavaju, „suštinski i u praksi ne mijenja puno stvari, niti znači da je rizik nestao niti da je eliminisan“.

Iz Instituta pojašnjavaju da se obično za neku teritoriju kaže da je „slobodna“ (free) od određenih zaraznih bolesti kada nema registrovanog novoobolijevanja u određenom vremenskom periodu.

Taj termin je svojstveniji za neke zarazne bolesti poput dječije paralize, malih boginja i slično, a koje Crna Gora uspješno kontroliše dugi niz godina uspješnim sprovođenjem različitih javno-zdravstvenih mjera. Termin „corona free“ je više kolokvijalni (a ne stručni) izraz za označavanje da na nekoj teritoriji nema obolijevanja. Idealno bi bilo da nema ni virusa, što je u okolnostima kada registrovanih slučajeva ima sve više u okruženju gotovo nemoguće održati i sačuvati”, saoopštili su iz Instituta.

Proglašavanje kraja ili preciznije odjavljivanje epidemije je individualni proces, koji kao takav nije propisan nekim pravnim aktom, već je svakoj državi ostavljeno da definiše sopstvena pravila po kojima će odjaviti epidemiju, pojasnili su iz Instituta.

“Prema definiciji, epidemija predstavlja nivo obolijevanja koji je neočekivan na određenom prostoru u određenom trenutku tako da neke države vjerovatno pribjegavaju ovoj definiciji kada donose odluku o proglašenju kraja epidemije. Ne treba zaboraviti da pandemija još traje i teško da će biti ukinuta u narednom periodu, te je ona stanje na koje se moramo naviknuti i priviknuti”, poručili su iz Instituta.

Slovenija je prva zemlja koja je proglasila kraj epidemije, a iz Instituta kažu da je važno napomenuti da je u toj državi proglašavanjem epidemije uključen mehanizam civilne zaštite koji podrazumijeva i stanje poput vanrednog.

Izvor: Pobjeda

O RTPV

Pročitajte i

Crna Gora uplatila za vakcine 646 hiljada eura

Iako vakcina protiv korona virusa još nije odobrena, a u fazi ispitivanja je više od …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *