Naslovna / Vijesti / Društvo / Čirgić: E-usluge dokazale opravdanost u doba epidemije

Čirgić: E-usluge dokazale opravdanost u doba epidemije

Od početka uvođenja vanrednih mjera u Crnoj Gori zbog pandemija COVID-19 do juče portal e-Zdravlje zabilježio je 580.083 posjete. Od toga, kaže za Dnevne novine direktor Fonda zdravstva Sead Čirgić, najposjećeniji su bili servisi eZakazivanje sa više od 87.000 posjeta, eRecepti sa skoro 60.000 posjeta i eNaručivanje sa više od 46.000 posjeta za dva mjeseca.

U protekla dva mjeseca, od pojave korona virusa u Crnoj Gori, portal eZdravlje imao je više od 580.000 posjeta. Zahvaljujući razvijenom i dobro koncipiranom Integralnom informacionom sistemu zdravstva kojim već tri godine upravlja Fond za zdravstveno osiguranje, prema riječima direktora Seada Čirgića, izbjegnuto je više od 200.000 kontakata na primarnom nivou zdravstvene zaštite koji je bio pod najvećim udarom i rizikom.

Platforma koja je projektovana i rađena za ostvarivanje usluga elektronskim putem u redovnim okolnostima, ističe Čirgić, u periodu epidemije dala je poseban značaj u smanjenju rizika širenja infekcije i potvrdila da su strateška opredjeljenja Fonda u potpunosti opravdana.

Od pojave korona virusa osnovna mjera za sprečavanje njegovog širenja je održavanje fizičke distance, odnosno izbjegavanje kontakata, a posebno, kako ističe, u zdravstvenom sistemu gdje je postojala najveća opasnost od njenog unošenja.

“Ovaj izazov je doprinio bržoj digitalizaciji svih sistema državne uprave i prepoznavanju njenog značaja od strane građana. Ono što želim da naglasim jeste da je Fond sa digitalizacijom zdravstvenog sistema krenuo još prije tri godine i spremno dočekao za dobrobit i osiguranika i ljekara ovu situaciju, i omogućio veću dostupnost sistemu zdravstvene zaštite i ostvarivanje niza zdravstvenih usluga od kuće”, naglašava Čirgić.

Zahvaljujući razvijenom i dobro koncipiranom Integralnom informacionom sistemu zdravstva kojim Fond upravlja, podsjeća Čirgić, u prethodnom periodu donijeli su odluke o ukidanju štampane verzije recepta, ukidanje ovjere zdravstvenih knjižica na šalterima Fonda, izradi portala eZdravlje.

“To će se sve ukupno pokazati značajnim, jer smo tako u periodu od pojave infekcije izbjegli više od 250.000 kontakata, prije svega pacijenata sa medicinskim osobljem, a onda i osiguranika sa šalterskim službenicima Fonda. Najviše kontakata, više od 200.000, izbjegnuto jee na primarnom nivou zdravstvene zaštite koji je bio pod najvećim udarom i rizikom”, smatra Čirgić.

Od početka uvođenja vanrednih mjera, do juče, dodaje, bilježe 580.083 posjete portalu eZdravlje.

Po servisima najviše posjeta je zabilježeno na eZakazivanje 87.174; eRecepti su imali 59.302; eNaručivanje 46.343; eNalazi 24.318; eApoteka 12.090; eOsiguranje 8.801; dok je najmlađi servis eOstvarivanjePrava, koji je počeo sa radom 18. maja zabilježio 403 posjete.

“Dakle, platforma koja je projektovana i rađena za ostavarivanje usluga elektronskim putem u redovnim okolnostima u periodu epidemije dala je poseban značaj u smanjenju rizika širenja infekcije. Ovo je potvrda da su strateška opredjeljenja Fonda u potpunosti opravdana, što nam daje podstrek za dalji ubrzani razvoj i širenje platforme, kakvom se može pohvaliti malo koji zdravstveni sistem u mnogo razvijenijim i bogatijim državama”, zaključio je Čirgić.

Izvor: Dnevne novine

O RTPV

Pročitajte i

IJZ: Iz Njemačke 488 uzoraka pozitivno na koronavirus, danas još 226 oboljelih

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 673 uzorka na …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *