Naslovna / Vijesti / Društvo / Održani sastanci zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, sa predstavnicima društvenog i političkog života u Pljevljima

Održani sastanci zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, sa predstavnicima društvenog i političkog života u Pljevljima

U Pljevljima je potrebno pospješiti dijalog, usmjeriti se na zajedničke interese koji će poboljašti kvalitet života građana i relaksirati atmosferu političkih dešavanja, jer grad zaslužuje mnogo bolju sliku o sebi od one koja se plasira prethodnih sedmica.

To je ocijenjeno na sastancima koje je tokom posjete ovom gradu, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković, zasebno održao sa predstavnicima lokalnog Parlamenta, civilnog sektora, institucija i građanima.

Ranije planirana posjeta, koja je odgođena zbog aktuelne situacije u vezi sa virusom Covid19, realizovana je prethodna dva dana na inicijativu nevladine organizacije Građanska alijansa, a povod je bio poziv za prisustvo iftarskoj večeri organizovanoj povodom 27. noći mjeseca Ramazana. Na sastancima je razgovarano o ostvarivanju ljudskih prava i sloboda u Pljevljima, kao i o atmosferi u gradu nakon dešavanja od 12-16. maja.

U veoma konstruktivnom razgovoru sa lokalnim političarima ocijenjeno je da je neophodno pokazati demokratski kapacitet i osuditi sve što nije dobro, sa bilo koje strane da dolazi, i naći zajednički interes za prevazilaženje aktuelne situacije.

Saglasni poručuju da Pljevlja zaslužuju o sebi bolju sliku, i da Pljevlja jesu bolja od onog što je kao poruka široj javnosti plasirano prethodnih dana. Ističući vrijednosti suživota, tolerancije, dobrih međuvjerskih i nacionalnih odnosa po kojima je grad oduvijek prepoznatljiv, takođe su ukazali na potrebu bolje međusektorske saradnje ali i odgovornosti za realizaciju obaveza koje utiču na ekonomski, socijalni i ukupni napredak grada.

“Važno je da prepoznajete i priznajete probleme i anomalije, i u ovom momentu je izuzetno važno da o njima razgovarate i pokažete istinsku volju da stvari mijenjate. Vi ste primjer lokalnoj zajednici i možete presudno uticati na dalji tok dešavanja u gradu”, kazao je zaštitnik.

Sa predstavnicima političkih partija, koje participiraju u lokalnom parlamentu, razgovarano je o  temama koje vide kao ključne za unapređenje kvaliteta života u Pljevljima, kao što su života sredina, privredna i ekonomska djelatnost. Razgovor je obuhvatio i dešavanja u gradu nakon okupljanja građana prethodnih dana, intervenciju policije i povezane događaje koji su uslijedili. Odbornici su od zaštitnika željeli da čuju mišljenje, pojašnjenja i konkretne aktivnosti u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, kao i primjeni mjera zbog virusa Covid19.  Oni su istakli i da su društvene mreže i portali prepoznati kao vodeći izvor raspirivanja podjela i širenja negativne energije, ukazujući na brojne lažne vijesti i tendencipno plasirane poruke koje su uticale na formiranje mišljenja i ponašanje građana.

Zaštitnik Bjeković sastao se i sa organizacijama civilnog društva (članicama Nacionalna asocijacija roditelja djece i omaldine sa smetnjama u razvoju Crne Gore – NARDOS, Inkluzija, Breznica, Viva vita i Alternativa), čiji predstavnici su ukazali na pitanja iz oblasti ljudskih prava i sloboda i konkretne primjere i probleme u njihovom ostvarivanju. Između ostalog, kao vodeći problemi istaknuti su zagađenje vazduha i generalno stanje životne sredine, položaj osoba sa invaliditetom, posebno djece i lica sa intelektualnim smetnjama. Razmijenjene su informacije o funkcionisanju dnevnih centara za djecu i mlade, položaju starijih, Roma, kao i porodičnom nasilju. Zaštitnik je pozvao civilni sektor da češće informiše instituciju, kako bi na bazi konkretnih i pravovremenih saznanja reagovali u domenu nadležnosti i pomogli ostvarivanje pojedinačnih i kolektivnih prava.

Sa iftarske večeri, koju je organizovala Građanska alijansa za predstavnike vjerskih zajednica i druge ugledne građane iz društvenog i političkog života, upućene su poruke tolerancije, sloge i zajedništva. U prisustvu Reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori, g Rifata Fejzića i imama Samira Kadribašića gosti su posjetili Husein pašinu džamiju, u kojoj su tom prilikom bile izložene najznačajnije relikvije u posjedu Islamske zajednice. Tokom ovog skupa Zaštitnik je nakratko razgovarao sa predsjednikom opštine Pljevlja i lokalnim predstavnicima Srpske pravoslavne crkve o aktuelnim dešavanjima u gradu.

Prvog dana posjete Pljevljima održan je sastanak u Centra bezbjednosti povodom pomenutih dešavanja u gradu i primjene policijskih ovlašćenja, uz otvoren i sadržajan razgovor sa načelnikom Centra g. Slavuljem, o svim aspektima od interesa za postupanje u ovom slučaju. Zaštitnik je u vezi sa tim ranije pokrenuo postupke po službenoj dužnosti, a tokom posjetebilo je izraženo intreresovanje građana zapodnošenje pritužbi, što je iskorišćeno za razgovor sa strankama i upućivanje na način obraćanja u sadašnjim okolnostima.

O RTPV

Pročitajte i

JU Dnevni centar Pljevlja obilježava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama i lica sa invaliditetom Pljevlja povodom obilježavanja 3. …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *