Naslovna / Vijesti / Društvo / Čestitka povodom Ramazanskog bajrama glavnog imama Samira ef. Kadribašića

Čestitka povodom Ramazanskog bajrama glavnog imama Samira ef. Kadribašića

Poštovani sugrađani,

Sa završetkom ramazanskog posta svaki vjernik sa radošću dočekuje dane Bajramskih blagdana. Sa poslednjim iftarom ovog Ramazana odlazi i naš najdraži gost, a dolazi nam Bajram kao nagrada za izvršenu obavezu posta i našu predanost Gospodaru u proteklom mjesecu.

Ramazanski Bajram je dan kada se vjerničke duše raduju nagradi od Boga, kada slave pobjedu nad samima sobom, svojim strastima, prohtjevima i zahtjevima.

Ramazan nas je obogatio sviješću o Bogu. Pojačali smo i našu međusobnu ljubav i pivjerenje. Naučili smo istinu radi sigurnosti, te stekli i povećali naše moralne vrijednosti protiv bolesti društva. Uvidjeli smo koliko u nama ima ljudskosti i upoznali pravo stanje naše duše i njene potrebe.

Družeći se sa Riječju Božijom, sa Kur'anom, saznali smo da ne smijemo donositi sud o ljudima niti njihovim djelima, jer to unosi nemir među nama. Naučili smo da se molimo u dovama za njih jer je to korisnije i za njih i na nas. Naše dove, dove postača, su primljene kod Boga. U njima smo molili za nas, naše porodice, rodbinu i prijatelje. Sada je vrijeme da i praktičnim primjerima pokažemo da smo izučili školu ljudskosti i da smo spremni mijenjati sebe i svoju okolinu na bolje. Samo tako možemo upotpuniti misiju Ramazana i suštinski se vratiti izvornoj prirodi našeg postanka.

Cijenjeni sugrađani, vi koji proslavljate Bajram, neka vaša Bajramska radost bude radost ponovnog vraćanja Bogu i Njegovoj časnoj Riječi. Neka to bude radost vaših duša zbog oprosta i obilne nagrade od Boga. Neka vaša Bajramska radost ne ostane u čaši alkohola, za stolovima kafanskim. Podijelite Bajramsku radost sa vašim porodicama, rodbinom i prijateljima.

Obradujmo svoje najbliže bajramlucima, neka se i oni obraduju blagom Bajramskom danu. Sjetimo se naših porodica, i obradujmo ih bajramskim hedijama i osmjesima ljubavi i blaglstanja. Sjetimo se naših umrlih, obiđimo im mezarja i zamolimo Uzvišenig Boga za njihove duše. Na koncu, sjetimo se i sebe samih, budimo za primjer drugima. Iskoristimo dane Bajrama da ponovo uspostavimo pokidane veze, izmirimo zavađene, zbližimo udaljene.

Bajram je praznik opšteg slavlja, simbol mira, tolerancije, slobode, ljubavi i saosjećanja. U tom duhu, u svoje lično ime i u ime Medžlisa islamske zajednice Pljevlja svim sugrađanima od srca čestitam Ramazanski Bajram želeći da ga provedete u miru, sreći i blagostanju.

Bajram šerif mubarek olsun

Glavni imam,
Samir ef. Kadribašić

O RTPV

Pročitajte i

Crna Gora uplatila za vakcine 646 hiljada eura

Iako vakcina protiv korona virusa još nije odobrena, a u fazi ispitivanja je više od …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *